Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Baas van vreemdgangerswebsite Ashley Madison stapt op

Oprichter van Ashley Madison Noel Biderman in 2013.
Oprichter van Ashley Madison Noel Biderman in 2013. Foto: REUTERS/Bobby Yip

Noel Biderman, de CEO van Avid Life Media, is zojuist opgestapt. AVid Life Media is het moederbedrijf van Ashley Madison, de vreemdgangerswebsite waarvan vorige week de gebruikersgegevens van meer dan 37 miljoen leden uitlekten.

Volgens Avid is het vertrek een gezamenlijk besluit van Biderman en het bedrijf, zo meldt Reuters. Het vertrek hangt waarschijnlijk samen met de hack van een maand geleden. Hackerscollectief Impact Team wist toen gegevens van gebruikers te stelen en dreigde vervolgens om die naar buiten te brengen als de site niet uit de lucht werd gehaald. Vorige week voegde het collectief de daad bij het woord en publiceerde de data.

Zelfmoord

De gevolgen van de hack zijn enorm: de politie doet op dit moment onderzoek naar de zelfmoord van twee gebruikers. Daarnaast zouden ook een aantal pogingen tot afpersing zijn voorkomen. Doordat de gegevens op straat liggen, zijn vooral ambtenaren, agenten en hooggeplaatste militairen kwetsbaar voor chantage.

Daarnaast is het van oorsprong Canadese bedrijf door een Amerikaanse gebruiker aangeklaagd aangeklaagd wegens nalatigheid en schending van de privacy. Volgens de man had de site met “noodzakelijke en redelijke voorzorgsmaatregelen” de hack kunnen voorkomen. Ook bereiden een aantal advocaten een groepsclaim voor; zij schatten de schade van het lek op 760 miljoen Canadese dollar.

Bijna geen vrouwen op Ashley Madison

Uit een analyse op Gizmodo van alle vrijgekomen data bleek gisteren dat de man/vrouwverhouding op de ontmoetingssite behoorlijk uit balans is. Niet alleen zijn van de 37 miljoen gebruikers slechts 5,5 miljoen vrouw, maar volgens een schatting van Gizmodo lijkt het erop dat slechts 12.000 van die 5,5 miljoen vrouwelijke leden ook echt actief is op Ashley Madison.

Biderman heeft nog niet gereageerd op het nieuws rond zijn vertrek.