‘Ambtenaren weer op nullijn’

Ambtenaren zitten al vier jaar op de nullijn.
Ambtenaren zitten al vier jaar op de nullijn. Foto Valerie Kuypers/ANP

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) gaat niet in op het ultimatum van vakbond FNV over de ambtenaren-cao dat vandaag verstrijkt. De FNV heeft gedreigd met acties binnen- en buiten de overheid als het voorlopige loonruimte-akkoord niet van tafel gaat. Dit akkoord tussen overheden en drie vakbonden behelst een loonsverhoging van ruim 5 procent over de periode 2015-2016 plus eenmalig 500 euro. De FNV, die niet heeft getekend, noemt het een „sigaar uit eigen doos”, omdat de loonsverhoging deels met verlaging van de pensioenopbouw wordt bekostigd. Als de FNV niet akkoord gaat, dreigen ambtenaren na vier jaar op „de nullijn” te blijven, zei Plasterk gisteren. Het voorlopige akkoord moet namelijk voor meerdere overheidssectoren uitonderhandeld worden in verschillende cao’s. De overheid benadrukte gisteren in een bericht dat de loonstijging vooral door het kabinet wordt bekostigd. Het kabinet trekt hier 1,3 miljard euro extra op de begroting voor uit. (NRC)