Zo’n horloge van zes ton houd je liever voor jezelf

De perschef van Poetin werd onlangs gefotografeerd met een horloge van 600.000 dollar: vier keer zijn officiële jaarsalaris. Opeens was die foto online niet meer te vinden.

Dmitri Peskov, de perschef van Poetin, samen met ijsdanseres Tatjana Navka.
Dmitri Peskov, de perschef van Poetin, samen met ijsdanseres Tatjana Navka. Foto AP

Was het nou echt een ‘technische fout’? Of heeft internetbedrijf Yandex, het Russische Google, de zoekresultaten over Poetins woordvoerder gemanipuleerd?

Woordvoerder Dmitri Peskov is al jaren Poetins perschef, en omdat de Russische president Poetin elke dag op tv is, is zijn woordvoerder ook een bekende Rus geworden. Begin deze maand werd de voormalige diplomaat zelfs een Russische celebrity, toen hij in het huwelijk trad met de voormalig Olympische kampioene ijsdansen Tatjana Navka.

De volgende dag begonnen de problemen voor Peskov. Op zijn website publiceerde oppositieleider Aleksej Navalny een foto van Poetins woordvoerder met zijn nieuwe vrouw. Aan zijn rechterpols een zwart horloge, met een gouden doodshoofd als wijzerplaat.

Een RM 52-01, van de Zwitserse horlogemaker Richard Mille, stelde Navalny vast. Prijs: meer dan zeshonderdduizend dollar (530.000 euro) – ruim vier keer het jaarsalaris dat Peskov volgens de officiële gegevens verdient.

De volgende dag publiceerde Navalny – bekend vanwege zijn onderzoek naar fraude door overheidsfunctionarissen – een hele serie foto’s van Peskov, waarop hij steeds andere horloges draagt. Een Rolex Day Date II 41 mm white gold (30.000 dollar), bijvoorbeeld. En nog een ander klokje van horlogemaker Richard Mille, de Rafael Nadal Chronofiable (84.000 dollar). Die laatste droeg Peskov tijdens het tuinieren.

En Navalny liet Peskov niet met rust. Op 17 augustus meldde de oppositieleider op zijn website dat Poetins perschef zijn huwelijksreis vierde op de Middellandse Zee, aan boord van de Maltese Falcon, een luxe, futuristisch zeilschip van 88 meter. Huur per week voor het jacht: 324.000 dollar. Dit is geen privénieuwtje meer, schreef Navalny. „Dit is nieuws over steekpenningen. Over illegale zelfverrijking.”

En inmiddels was het prijzige horloge online opeens niet meer te vinden. Vorig weekend merkten Russische internetgebruikers dat als ze op afbeeldingen zochten en ‘Peskov Horloge’ intikten in het zoekscherm van de Russische zoekmachine Yandex, er geen plaatjes verschenen van Peskovs horlogerie, maar vooral van zandlopers en zandstranden met een ondergaande zon (Peskov is een meervoudsvorm van het woord ‘pesok’, zand.)

Het nieuws over de ‘censuur’ van Yandex ging rond als een lopend vuurtje op Twitter. En nog dezelfde avond zag de leiding van de Russische zoekmachine zich gedwongen om te reageren. „Dank dat u ons deze fout onder de aandacht heeft gebracht”, zo liet het bedrijf vervolgens via Twitter weten. „We zullen deze fout herstellen.”

Gisteravond leverden de zoekwoorden ‘Peskov’ en ‘Horloge’ opeens weer plaatjes van horloges op. Vooral Peskovs Richard Mille RM 52-01: zwarte kast, witte wijzers op een gouden doodshoofd.