Zo loopt Dafne de 200 meter

Eerst versnellen en dan ontspannen ‘uitrollen’. Met deze opbouw van haar race wil Dafne Schippers goud winnen.

Na het zilver op de 100 meter richt Dafne Schippers zich inBeijing op de 200 meter, waarop ze morgen een serieuze kans op de wereldtitel maakt. Die afstand ligt haar beter, vooral omdat ze op het eind bestand is tegen de verzuring. Maar hoe loop je de 200 meter?

De start

Die is iets minder bepalend dan de start bij de 100 minder; er is iets minder scherpte vereist. Maar een goede uitvoering is beslist geboden, omdat Schippers anders niet lekker de bocht ingaat. Een goede start voorkomt dat ze in de bocht moet corrigeren. De start moet niet tegen haar gaan werken. Schippers traint niet specifiek op de start voor de 200 meter. Haar starttraining op de 100 meter is toereikend voor de 200 meter.

De bocht

Dat is specifiek aan de 200 meter. Het strijdplan van Schippers is om de eerste 30 meter voluit te accelereren, net als op de 100 meter, om vervolgens in de bocht ontspannen te lopen. En vooral niet voluit, maar een paar procent minder. Bij het uitkomen van de bocht is het zaak te versnellen, het ritme verhogen, maar niet zodanig dat ze haar baan niet kan houden.

Daarmee maakt ze in lichte mate gebruik van de middelpuntvliedende kracht. Als Schippers technisch goed blijft lopen, krijgt ze vanuit de bocht extra snelheid mee. Voor een nauwkeurige uitvoering is wel opperste concentratie vereist.

De zeer ervaren Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown demonstreerde gisteren in de serie hoe het fout kan gaan, want haar snelheid lag zo hoog dat ze bij het uitkomen van de bocht vanuit haar baan 5 in baan 6 uitkwam en daarin ook finishte. Campbell-Brown – de nummer vier op de 100 meter – werd niet gediskwalificeerd, omdat ze haar tegenstandster, in dit geval de Britse Margaret Adeyohe, niet had gehinderd.

Het rechte eind

De snelheid wordt maximaal opgevoerd. In die laatste fase komt het aan op conditie, is het vechten tegen verzuring, maar vooral zaak ontspannen te blijven lopen. Schippers’ trainer Bart Bennema noemt dat het moment van ‘uitrollen’. In de meerkamptraining kreeg het slotstuk van de 200 meter geen speciale aandacht, maar sinds Schippers voor de spint heeft gekozen, wordt er extra op getraind, simpelweg om haar verhoogde snelheid tot de finish te kunnen vasthouden.