Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Ziggo en Sport 1 komen met gratis sportzender’

Ziggo en Sport 1 slaan de handen ineen met nieuwe sportzender.
Ziggo en Sport 1 slaan de handen ineen met nieuwe sportzender. Foto ANP / Koen van Weel

Ziggo en Sport 1 komen nog dit jaar met een gratis sportzender voor abonnees. Op het nieuwe kanaal wordt onder meer voetbal, golf en Formule 1 uitgezonden. Met de nieuwe zender wil Ziggo nog harder de strijd aangaan met concurrent KPN, zo meldt het AD vanmorgen.

Het kanaal, Ziggo Sport, wordt alleen beschikbaar voor de ruim vier miljoen abonnees van de kabelaar. De nieuwe zender is mogelijk doordat Ziggo nu in handen is van Liberty Global, het grootste kabelbedrijf op de wereld. Dat bedrijf was al eigenaar van betaalzender Sport 1.

Op welke manier Liberty de uitzendrechten die Sport 1 bezit gaat terugverdienen, is niet duidelijk. Nu betalen klanten namelijk nog 15 euro per maand om te kunnen kijken naar bijvoorbeeld de Formule 1, EK-kwalificatiewedstrijden en de Spaanse voetbalcompetitie. Een woordvoerder van Ziggo wil niet reageren op de berichtgeving.

Abonnementsgeld blijft gelijk

Volgens het AD hoeven abonnees echter niet te vrezen dat ze via een duurder abonnement alsnog betalen voor de gratis zender. Het maandelijkse abonnementsgeld blijft namelijk gelijk, zo weet de krant. Voor niet-Ziggo-abonnees blijft Sport 1 na lancering van het nieuwe kanaal gewoon bestaan als betaalkanaal.

Naast de uitzendrechten op Formule 1 en golf heeft Sport 1 nu ook de uitzendrechten voor de Champions League. Althans: achter de decoder, want de rechten voor het ‘open kanaal’ zijn in handen van SBS 6. Een woordvoerder van SBS heeft echter van Sport 1 te horen gekregen dat er op Ziggo Sport geen Champions League wordt uitgezonden. Hij zegt:

“Dat heeft Sport 1 aan ons bevestigd. Dat moet ook wel, want wij hebben de uitzendrechten voor het open kanaal. Dan kan niet iemand anders dat ook gaan uitzenden.”

Jack van Gelder op nieuwe zender

Een van de gezichten van Ziggo Sport wordt Jack van Gelder, die jarenlang voor de NOS het programma Studio Voetbal presenteerde. Van Gelder maakte onlangs bekend de publieke omroep na 40 jaar te verruilen voor Sport 1. De presentator en commentator is bij de NOS voor het laatst te zien bij de EK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Turkije van volgende week.