Tom Dumoulin nieuwe leider Ronde van Spanje

Foto JOSE JORDAN/AFP

Tom Dumoulin is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. De Nederlander van Giant-Alpecin maakte gisteren in de vijfde etappe zes seconden goed op klassementsleider Johan Esteban Chaves en heeft nu één seconde voorsprong op de Colombiaan. De ritzege in de vlakke etappe ging in de massasprint naar de Australiër Caleb Ewan. Dumoulin is de eerste Nederlandse leider in een grote ronde sinds Bauke Mollema in 2011, die het tricot toen slechts een dag wist vast te houden. Na het mislopen van de gele trui in de Tour de France, waarin Dumoulin na een val moest opgeven, is de rode trui een welkome revanche. „Van de mislukte Tour heb ik twee weken moeten herstellen, maar daarna kwam het besef om sterker terug te komen. Vooraf was de tijdrit in de derde week mijn doel, maar nu ik de rode trui heb, ga ik proberen hem zo lang mogelijk vast te houden.”