‘We leunen te veel op onze grondstoffen’

Na de zenuwslopende Chinese Black Monday die ook in Brazilië hard aankwam, herstelde de beurs van São Paulo, de grootste effectenbeurs van Latijns-Amerika, zich deze week. De beurs kwam weer terug op het niveau van vorige week.

Maar de zorgen over een structurele economische teruggang van China zet de situatie in Brazilië wel op scherp. Volgens econoom Gilberto Braga, verbonden aan het Braziliaanse economische instituut IBMEC (Instituto Brasileiro de Mercado de Capitais) is Black Monday een signaal en moet Brazilië alert zijn. „De crisis in China heeft de export van grondstoffen van Brazilië onder druk gezet. China, en ook Amerika, zijn onze grootste handelspartners. De import vanuit China is teruggelopen door de achteruitgang van hun economische groei. Daar heeft onze economie een klap van gekregen. De prijzen van grondstoffen en olie zijn als gevolg van die afgenomen vraag gedaald, en dat maakt het extra zwaar.”

De ‘Bovespa-index’ (Bolsa de Valores de São Paulo), de economische graadmeter van de Braziliaanse beurs, daalde op black monday direct met meer dan 6 procent, de grootste terugval sinds 2011. Vooral oliemaatschappij Petrobras en staalgigant Vale moesten het ontgelden en zagen hun aandelen in waarde dalen.

Voor Petrobras, dat door een omvangrijk corruptieschandaal toch al in de problemen zit, is dit een extra klap. Economisch analist Igácio Crespo: „Je ziet nu ook wat de zwakte is van de Braziliaanse economie. Te veel leunen op de handel in grondstoffen betekent dat als het niet goed gaat in China, onze mijnbouw dat direct voelt. De bedrijven die nu de klappen krijgen zijn de grondstofleveranciers.”

Ook de nationale munt, de real, daalt sinds maandag verder in waarde. De Braziliaanse munt heeft het laatste jaar al meer dan 35 procent aan waarde verloren ten opzichte van de dollar. En er zijn weinig economische indicatoren die erop wijzen dat de koers van de munt binnenkort flink zal herstellen.

De Braziliaanse minister van Financiën Joaquim Levy volgt de situatie in China nauwgezet, maar wil niet direct meegaan in het angstbeeld van een nieuwe mogelijke wereldwijde depressie, zei hij in de Braziliaanse media. „Ik verwacht dat China er alles aan doet om de economie weer op de rails te krijgen. Er zal verder gewerkt moeten worden aan de uitbreiding van het liberaliseren van de financiering van de Chinese markt. Daar is een transitie voor nodig, maar ik geloof dat het succesvol zal verlopen.”

Analist Raphael Figueredo vergeleek in de Braziliaanse kwaliteitskrant Folha de São Paulo de situatie op de Braziliaanse markt met een voetbalteam van tien spelers zonder keeper. „We moeten binnenshuis harder werken, ons team sterk maken en dan scoren.”