Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

‘Tientallen dode vluchtelingen in truck langs Oostenrijkse snelweg’

Politieonderzoek bij de bewuste vrachtwagen, die op de vluchtstrook staat geparkeerd.
Politieonderzoek bij de bewuste vrachtwagen, die op de vluchtstrook staat geparkeerd. Foto: AP / Ronald Zak

In Oostenrijk zijn in het laadruim van een vrachtwagen de lichamen van tientallen vluchtelingen gevonden. Dat melden Oostenrijkse media.

De vluchtelingen zijn naar alle waarschijnlijkheid gestikt. Volgens de Kronen Zeitung werden de lichamen eerder vanmiddag gevonden in een vrachtwagen met Sloveens kenteken.

Volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse politie waren de vluchtelingen mogelijk al dood toen ze de grens over kwamen. De lichamen zijn in staat van ontbinding, er wordt nog onderzoek gedaan. De Oostenrijkse politie denkt nog zeker een dag nodig te hebben om het precieze aantal slachtoffers te kunnen vaststellen, en houdt het op een aantal tussen twintig en vijftig.

‘Een donkere dag voor Oostenrijk’

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner sprak eerder vandaag op een persconferentie van een ‘donkere dag’ voor Oostenrijk. Volgens de minister zijn de smokkelaars met hun ‘afschuwelijke methoden’ ook in Oostenrijk actief.

De minister sprak sceptisch over mensen die nog menen dat mensensmokkelaars uit goede bedoelingen handelen. “Deze mensen zijn niet meer te helpen.”

De Duitse bondskanselier Merkel zei vandaag ‘geschokt’ te zijn door de lugubere vondst. Merkel is vandaag in Wenen voor een internationale top over het vluchtelingenprobleem in de Westelijke Balkan. “Dit is een waarschuwing dat we aan het werk moeten. Om dit probleem op te lossen en solidariteit te tonen.”

Twitter avatar krone_at Kronen Zeitung Asyl-Tragödie auf der A4 im Burgenland: Bis zu 50 Flüchtlinge in Schlepper-Lkw erstickt.

http://t.co/54GFcmO2HU http://t.co/xHVMdztQn1

De vrachtwagen stond geparkeerd langs de A4 bij Parndorf. Deze snelweg, die loopt tussen de Hongaarse hoofdstad Boedapest en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars. De truck zou al sinds woensdag geparkeerd staan op de vluchtstrook, de chauffeur was nergens te bekennen.

De autoriteiten denken dat de mensensmokkelaars Oostenrijk alweer hebben verlaten. De lichamen zijn overgebracht naar een dierenonderzoeksinstituut, waar voldoende koeling is om de lichamen te bergen en te identificeren.