In 80 landen

Verdien je wel genoeg? Loonwijzer.nl weet het antwoord, al 15 jaar

Foto NRC Q

Wat verdient een secretaresse met vijf jaar ervaring gemiddeld? En een ingenieur? En hoe zit het met verlofdagen? Wie het antwoord zoekt, voor bijvoorbeeld een salarisonderhandeling, kan terecht op Loonwijzer.nl. De website, ooit begonnen als Nederlands initiatief, is inmiddels actief in ruim tachtig landen. En die lijst blijft groeien, zegt oprichter en directeur Paulien Osse.

“Wij kunnen iets wat veel landen niet goed zelf kunnen. Namelijk informatie over salarissen, cao’s en arbeidsrecht makkelijk doorzoekbaar en internationaal vergelijkbaar maken.”

De conferentie die vandaag in Amsterdam start ter ere van 15 jaar Stichting Loonwijzer (of WageIndicator, zoals de officiële naam nu luidt), is dan ook een internationale aangelegenheid. Maar goed ook, vindt Osse.

“Hoe beter werknemers zichzelf kunnen informeren, hoe sterker hun onderhandelingspositie is.”

En dat geldt zeker niet alleen voor Nederland.

Hoe zit het met jouw kennis van salarissen? Doe de test.

* 1) Gemiddeld 37,05 euro bruto per uur, 2) Gemiddeld 14,50 euro bruto per uur, 4) 65 procent van de werknemers, 5) 14 procent van de werknemers, 6) 4,1 Bic Macs, 8) mannen verdienen daar gemiddeld 24,90 per uur, vrouwen 20,20 euro. Bron WageIndicator