Proef met minder strenge regels voor het bezoeken van voetbalwedstrijden

Supporters van Ajax zwaaien met vlaggen op de tribune van de Amsterdam ArenA, daags voor de klassieker Ajax versus Feyenoord.
Supporters van Ajax zwaaien met vlaggen op de tribune van de Amsterdam ArenA, daags voor de klassieker Ajax versus Feyenoord. Foto ANP / Olaf Kraak

In het betaald voetbal komen proeven waarbij mensen zonder clubkaart naar wedstrijden kunnen en zonder de zogeheten combiregeling naar uitwedstrijden kunnen reizen. Minister Van der Steur van Justitie heeft daarover afspraken gemaakt met de KNVB, het OM, de politie en de clubs.

Dat staat in een brief die de minister aan de Tweede Kamer schreef. Van der Steur wil de veiligheidsmaatregelen aanpassen.

Gewone supporters moeten ook naar wedstrijd kunnen

In de brief schrijft de minister dat het voetbal toegankelijker moet worden voor ‘gewone’ supporters. Door de veiligheidsmaatregelen tegen hooligans worden die nu vaak tegengehouden. Voetbal moet volgens de minister “weer een feest worden”.

De minister wil ook een proef doen waarbij de combiregeling wordt aangepast. Nu kunnen supporters niet zelf naar het stadion reizen, maar ze zijn verplicht om dit met een groepsreis vanuit de stad van hun club te doen. In het geval van Ajax-supporters uit Eindhoven bijvoorbeeld: zij moeten uit Amsterdam naar Eindhoven reizen als hun club tegen PSV speelt.

Zonder een clubkaart is het op dit moment niet mogelijk om een kaartje te kopen voor een voetbalwedstrijd. Komend jaar worden minstens zes proefprojecten bij clubs gestart. Daarbij wordt ook geëxperimenteerd met een minder strenge toegangscontrole.

Relschoppers stadion uit

Om het stadion toegankelijker te maken voor ‘gewone’ supporters moeten probleemsupporters harder worden aangepakt. Notoire relschoppers moeten uit de stadions geweerd worden. De minister kijkt onder meer naar de mogelijkheden om dat via een meldplicht te bereiken.

Ook de supportersverenigingen worden betrokken bij de plannen. De plannen staan los van de experimenten die een aantal gemeenten vanaf januari willen doen met minder politie rond wedstrijden. De minister juicht die experimenten wel toe.