Nieuw seizoen met Bowie, Bosch en dubbele schreeuw Munch

Het nieuwe culturele seizoen, dat vrijdagavond begint met de Uitmarkt in Amsterdam, zit vol verrassingen. Zo zal er niet één, maar zullen twee versies van het beroemde schilderij De schreeuw van de Noorse kunstenaar Edvard Munch voor het eerst samen in Nederland zien zijn, bij de expositie Munch: Van Gogh die 25 september in het Van Gogh Museum open gaat.

Bijzonder is ook dat voor het eerst in 450 jaar een groot drieluik van Jheronimus Bosch naar Nederland komt. Het gaat om het topstuk De hooiwagen van het Prado in Madrid. Dit eerste laatmiddeleeuwse schilderij waarop het alledaagse leven werd afgebeeld is vanaf 10 oktober te zien in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en daarna vanaf begin 2016 in het Noordbrabants museum inDen Bosch. Dit in het kader van Bosch’ 500ste sterfjaar, komend jaar, waarvoor op de Uitmarkt nu al aandacht is.

Opmerkelijk is dat Toneelgroep Amsterdam een nieuwe toneelbewerking presenteert van Louis Couperus’ Indische roman De stille kracht. De voorstelling, met Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat, gaat 1 oktober in Nederland in première.

Popliefhebbers tellen de dagen af totdat in het Groninger Museum op 11 december de grote expositie over David Bowie opengaat, met veel kostuums en video’s van de popster. De voorverkoop begint morgen, vrijdag 28 augustus. Op de Nederlandse poppodia zullen veel sterren uit de jaren zeventig optreden, zoals Patti Smith, Crosby, Stills & Nash en U2. Bob Dylan toert begin november door het land. Opmerkelijk op het gebied van de muziek is dat cabaretier Hans Teeuwen zijn eerste Nederlandstalige popplaat zal uitbrengen. Zowel de Nationale Opera (50 jaar) en de Reisopera (60 jaar) vieren hun jubilea met topproducties als Strauss’ Rosenkavalier en Puccini’s Madama Butterfly.

Correcties & Aanvullingen

Munch en Van Gogh

Anders dan vermeld in Nieuw seizoen met Bowie, Bosch en dubbele schreeuw Munch (27/8, p. 2 en p. C6-7) toont het Van Gogh Museum maar één versie van Munchs schilderij De schreeuw, die van het Munch Museum in Oslo.