Twee VVD’ers vervolgd voor lek over burgemeester Stichtse Vecht

Twee oud-politici voor de VVD in Stichtse Vecht worden vervolgd voor malversaties tijdens de benoemingsprocedure van de burgemeester van die gemeente. Ex-VVD’ster Kathalijne de Kruif, die ook wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, is een van hen.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Twee oud-politici voor de VVD in Stichtse Vecht worden vervolgd voor het lekken van gevoelige informatie over de burgemeestersbenoeming in die gemeente. Het Openbaar Ministerie verdenkt Ex-VVD’ster Kathalijne de Kruif, die in een andere zaak terechtstaat voor deelname aan een criminele organisatie, van schending van het ambtsgeheim. Ze zou als VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht vertrouwelijke informatie hebben gelekt over de benoeming.

De Kruif was lid van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de burgemeester. Oud-wethouder Piet Ploeg uit Stichtse Vecht moet zich ook bij de rechter verantwoorden. Hij heeft volgens het OM zijn geheimhoudingsplicht verzaakt. Het OM heeft de zaak tegen een derde verdachte, oud-burgemeester Rob Bats (VVD) van Haren, geseponeerd.

Valse koopovereenkomst

De Kruif en Ploeg zouden Bats als nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht naar voren hebben willen schuiven. Hij zou van hen geheime informatie over de sollicitatieprocedure hebben ontvangen. Maar volgens de advocaat van Bats heeft het OM geconstateerd dat in zijn zaak geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Claudia van Oort, de advocaat van De Kruif, had het vermoeden dat het OM de zaak zou laten gaan. Zo liet ze eerder deze week desgevraagd weten. “Wij zien het niet als een serieuze verdenking.” Volgens Van Oort is er geen sprake van lekken van geheime informatie. “Mijn cliënt was vertrouwelijk aan het sparren met iemand waarmee ze bevoegd was dat te doen.”

Het vermeende lekken over de burgemeestersbenoeming kwam aan het licht nadat de recherche telefoontaps had geplaatst in verband met het onderzoek naar de hennephandel. De Kruif werd op 17 februari verhoord over het lekken. Daarna werd ze meteen gearresteerd voor het witwassen. Ze zat vier weken in voorarrest.

Altijd goede banen

Het OM in Utrecht maakte maandag de officiële aanklacht bekend in witwaszaak. De Kruif wordt ervan beschuldigd een “gewoonte te hebben gemaakt” van witwassen. Ook zou ze lid zijn van een criminele organisatie en een imitatiewapen, een balletjespistool, bezitten. Voor de aanschaf van de boot zou ze een valse koopovereenkomst aan de rechter hebben laten zien.

Haar advocaat Van Oort vindt de beschuldigingen van het OM onzin. “Ze heeft altijd goede banen gehad en kocht de spullen met haar eigen geld”, zei Van Oort in NRC.

Van Oort pleit in die zaak voor een vrijspraak op alle feiten waarvan De Kruif verdacht wordt. De Kruif wist volgens haar niks van de hennepteelt en nam daarom geen deel aan een criminele organisatie. In dat geval kan er ook geen sprake zijn van witwassen: om dat te bewijzen is die deelname en kennis namelijk vereist.

Volgens Van Oort heeft de zaak grote impact op De Kruif. De aanhouding en de media-aandacht hebben een angststoornis en een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) veroorzaakt.