While you were sleeping... in Asia

‘Trumps imitatie klopt van geen kant’

Foto ANP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Donald Trump houdt de gemoederen ook in China bezig. De South China Morning Post (SCMP) schrijft over Trumps poging om, in gebroken engels, potentiële zakenpartners te imiteren.

“Of ik nou onderhandel met Japan, of onderhandel met China, als deze mensen de kamer in komen, zeggen ze niet: ‘Oh hallo, lekker weertje hè? (…) Hoe doen de Yankees het?’ Nee, ze zeggen: ‘Wij willen deal’.”

De SCMP geeft toe dat in vergelijking tot eerdere opmerkingen, deze nog wel mee valt. Maar toch zijn veel mensen erdoor beledigd.

De South China Morning Post laat niet na op te merken dat het helemaal niet klopt, wat Trump zegt. Chinese en Japanse zakenmensen zullen nooit zo snel een deal willen sluiten. Ze willen juist een vertrouwensband opbouwen. Maar misschien weet Trump dat niet, schrijft de krant: Trump doet nauwelijks zaken in deze contreien.

Aandeel BHP stijgt in waarde, ondanks winstdaling

Het kan verkeren. Het Australische mijnbouwbedrijf BHP Billiton heeft de afgelopen tien jaar nog niet zulke slechte winstcijfers gedraaid. En toch steeg gisteren de waarde van de aandelen in het bedrijf met 5,5 procent, meldt Financial Times.

Alle grote grondstofbedrijven, of dat nou BHP, Rio Tinto of Anglo American is, hebben de koers van hun aandelen zien dalen, dit jaar. Dat komt door de lage prijs van grondstoffen. Een van de voornaamste oorzaken is de vertraagde economische groei in China. Er wordt daar minder gebouwd, bijvoorbeeld, waardoor de vraag naar ijzererts is gedaald.

BHP beloofde op dinsdag om de kosten nog verder terug te schroeven en minder te investeren, terwijl de productie wél op niveau blijft. Het dividend wordt daardoor gewaarborgd. Dat wekte bij beleggers blijkbaar voldoende vertrouwen.

Netflix en Amazon zetten in op Japan

Als Netflix eraan komt, dan kan Amazon niet achterblijven. De pijlen zijn nu gericht op Japan. In september kunnen de Japanners films en series kijken op Netflix, maar ze kunnen volgens de Nikkei Asian Index ook kiezen voor Amazon’s Prime Instant Video.

Het verschil tussen beide streamingdiensten zit ‘m in de abonnementen. Bij Amazon kun je zowel direct kijken, als online winkelen. Net als Netflix heeft ook Amazon flink geïnvesteerd in eigen producties. Bovendien wil het bedrijf gaan samenwerken met Japanse productiebedrijven.