Straks weer zonder clubkaart naar het voetbal

Minister Van der Steur wil bezoeken van wedstrijden in betaald voetbal makkelijker maken.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) wil het makkelijker maken om wedstrijden te bezoeken in het betaalde voetbal.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van der Steur vandaag dat hij met voetbalbond KNVB, het Openbaar Ministerie, politie en clubs afspraken heeft gemaakt om de veiligheidsmaatregelen rond wedstrijden aan te passen. Het bezoeken van duels moet eenvoudiger worden voor ‘de gewone supporters’, die nu vaak worden tegengehouden door beperkende maatregelen tegen hooligans. Voetbal moet volgens de minister „weer een feest worden”.

Vanaf volgend seizoen komt er een proefproject bij ten minste zes profclubs, waarbij het onder meer weer mogelijk zal worden een kaartje voor wedstrijden te kopen zonder de in 1998 ingevoerde clubkaart. Een dergelijke kaart is nodig voor supporters die af en toe een voetbalwedstrijd willen bezoeken. De club zelf reikt de kaart uit; de kaart is persoonsgebonden.

Nu kan dat slechts in uitzonderlijke gevallen: voor duels met een laag risico op supportersgeweld. Als onderdeel van de proef zullen de clubs ook experimenteren met een minder strenge toegangscontrole in de stadions. „Zowel thuis- als uitsupporters worden gastvrij ontvangen”, aldus de minister.

Van der Steur wil ook de combiregeling aanpassen. Nu is het bij veel duels voor supporters van de bezoekende club niet mogelijk op eigen gelegenheid naar het stadion te reizen. Ajax-fans die in Eindhoven wonen, moeten bijvoorbeeld voor PSV-Ajax eerst naar Amsterdam en vandaar met georganiseerd vervoer terug naar Eindhoven, waar PSV speelt.

Voorwaarde om de stadions toegankelijker te maken voor de goedwillende voetballiefhebber, is volgens Van der Steur dat notoire relschoppers worden geweerd, desnoods door middels van een meldplicht. De nieuwe aanpak, die in 2020 moet zijn ingevoerd, staat volgens de minister los van de experimenten van gemeenten met minder politie rond wedstrijden.