Schippers met groot gemak naar de finale 200 meter

Dafne Schippers snelt naar de finale op de 200 meter.
Dafne Schippers snelt naar de finale op de 200 meter. Foto Reuters / Damir Sagolj

Dafne Schippers heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter op de wereldkampioenschappen atletiek in Beijing. De regerend Europees kampioene op de afstand won haar halve finale met groot gemak. De 23-jarige Schippers finishte in een tijd van 22,36 seconden.

Bekijk hier de race van Dafne Schippers:

De atlete liep daarmee iets langzamer dan haar haar persoonlijk record van 22,03 seconden. Dat kwam echter mede doordat Schippers zo ver op haar concurrentie voor lag dat ze de laatste twintig meter al begon met uitlopen. In de andere halve finales waren slechts vier atleten sneller dan Schippers.

Schippers favoriet op 200 meter

In Beijing geldt de Utrechtse als een van de favorieten op de 200 meter, zeker nu de Jamaicaanse titelverdediger Shelly-Ann Fraser-Pryce en de Amerikaanse olympische kampioene Allyson Felix niet meedoen op de afstand. Morgen loopt Schippers de finale van haar favoriete afstand.

Eerder deze week won de Nederlandse al een medaille op de andere sprintafstand, de 100 meter. Ze werd daar tweede achter Fraser-Pryce. Het was pas voor de tweede keer ooit dat een Nederlandse vrouw een medaille won op de WK atletiek. De eerste won ze ook al, toen Schippers in 2013 beslag legde op het brons tijdens de zevenkamp.

Sifan Hassan loopt finale 800 meter mis

Anders dan Schippers slaagde Sifan Hassan er niet in zich te plaatsen voor een finale. De 22-jarige Nederlandse eindigde op de 800 meter vanmiddag als vijfde in haar halve finale. Woensdag won de geboren Ethiopische nog de bronzen medaille op de 1.500 meter. Een dag later moest ze al de serie op de 800 meter lopen.

Eerder op de dag plaatste Susan Kuijken zich wel voor de finale van de 5.000 meter, door als vijfde in haar heat te eindigen. De finale op die afstand wordt zondag gelopen. Eerder dit toernooi eindigde Kuijken nog als tiende op de 10.000 meter.