Samsom: weg met ‘Dublin’-afspraak

De Europese Dublin-afspraak, die bepaalt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen, moet overboord. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in een interview met deze krant.

‘Dublin’ leidt volgens de PvdA tot overbelasting van landen als Griekenland en Italië, die worden overspoeld door migranten. Europa zou daarom gezamenlijk vluchtelingen moeten opvangen. Samsom verwacht dat daarover snel afspraken worden gemaakt. „Ik denk dat we minder dan een half jaar verwijderd zijn van de eerste Europese opvangposten in Griekenland en Italië.”

Samsom hoopt dat Europa voor economische migranten toe gaat naar een „greencard-benadering” die ze de mogelijkheid biedt om tijdelijk legaal in de Europese Unie te werken. Dit zou illegale immigratie, moeten verminderen. Het migratievraagstuk ligt gevoelig in de coalitie. De VVD wil de Europese buitengrenzen volledig sluiten en vluchtelingen uitsluitend opvangen in de eigen regio. D66 vraagt volgende week een Tweede Kamerdebat aan over de uitspraken van Samsom.