Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Samsom: Europa moet gezamenlijk vluchtelingen gaan opvangen

Foto ANP / Martijn Beekman

De Europese Dublin-afspraak, die bepaalt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen, moet overboord. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in een interview met NRC Handelsblad. ‘Dublin’ leidt volgens hem tot overbelasting van landen als Griekenland en Italië, die worden overspoeld door migranten.

Europa zou daarom gezamenlijk vluchtelingen moeten opvangen. Samsom verwacht dat daarover snel Europese afspraken worden gemaakt. “Ik denk dat we minder dan een half jaar verwijderd zijn van de eerste Europese opvangposten in Griekenland en Italië.” Coalitiepartij VVD wil de Europese buitengrenzen volledig sluiten en vluchtelingen uitsluitend opvangen in de eigen regio.

Einde aan asielshoppen

Na hun eerste opvang zouden asielzoekers volgens een vaste verdeelsleutel moeten worden herverdeeld over de lidstaten van de Europese Unie, zegt Samsom. In alle EU-landen moeten de asielaanvragen volgens de PvdA vervolgens op dezelfde wijze worden beoordeeld, zodat er een einde komt aan het ‘asielshoppen’ tussen lidstaten van de EU. Wie niet aan de eisen voldoet, moet worden uitgezet.

Samsom verwacht dat Europa op den duur toegaat naar een “greencard-benadering”, die economische migranten de mogelijkheid biedt om tijdelijk legaal in de Unie te werken. Dit zou illegale immigratie over zee, met alle risico’s van dien, moeten verminderen.

Ook D66 ziet wel heil in één Europees beleid voor de opvang van vluchtelingen. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vreest echter dat de PvdA de woorden als het erop aankomt niet omzet in daden. Hij zegt:

“Het zou de PvdA sieren als ze dit niet alleen in de krant zeggen, maar ook in het parlement steunen. Een Europees migratiebeleid hebben wij al eerder voorgesteld. Toen konden we niet op de PvdA rekenen.”

Datzelfde vreest ook Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP, die zich afvraagt hoe hard de Samsom zich gaat maken tegenover coalitiepartner VVD. PVV-leider Geert Wilders hekelde het voorstel van Samsom op Twitter.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Samsom: meer vluchtelingen, meer €€€ voor Grieken + meer macht voor Brussel zonder referendum. Op naar de 0 zetels! https://t.co/Q6MQ4gPiVw

Referendum niet nodig

De PvdA-leider verdedigt in NRC Handelsblad ook het nieuwe hulppakket voor Griekenland, dat vorige week door de Tweede Kamer besproken werd. Volgens Samsom zal Nederland niet al het geld terugkrijgen dat het aan Griekenland heeft uitgeleend. Voor coalitiegenoot VVD is dat nog altijd geen uitgemaakte zaak.

Om de fundamenten onder de euro verder te verstevigen is nieuwe soevereiniteitsoverdracht vanuit Den Haag naar Brussel volgens Samsom onvermijdelijk. “Ik denk zeker dat dat geleidelijk blijft gebeuren”, zegt hij daarover. Volgens de PvdA-leider is daarvoor niet per se een Europese verdragswijziging nodig en ook geen referendum in Nederland.

De grootste uitdagingen voor Europa liggen volgens Samsom niet bij het overeind houden van de euro, maar op het gebied van migratie, klimaatverandering en het stimuleren van innovatie.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het volledige interview met PvdA-leider Samsom. Lees in nrc.next en NRC Handelsblad het opinieartikel dat Samsom schreef met zijn fractiegenoot Attje Kuiken.