Voor managen krijgt Britse vrouw 22 pct minder

Vrouwelijke managers in het Verenigd Koninkrijk verdienen 22 procent minder dan hun mannelijke collega’s, wat feitelijk betekent dat ze elke werkdag een uur en 40 minuten niet betaald krijgen. Dat hebben het Brite Chartered Management Instituut voor management en leiderschap en salarisexpert XpertHR berekend.

Het inkomensgat tussen man en vrouw bedraagt op dit moment in het Verenigd Koninkrijk 8.500 pond (11.600 euro); iets minder dan de ruim 9.000 pond van vorig jaar, aldus de onderzoekers.

Vrouwen in managementfuncties krijgen ook minder bonussen, blijkt uit het onderzoek. De gemiddelde bonus van mannelijke managers is bijna 5.000 pond, bijna twee keer zoveel als de bonus die vrouwen ontvangen.

Om een eind te maken aan het „schandaal” van de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen kondigde de Britse premier David Cameron afgelopen juli aan dat alle Britse bedrijven met meer dan 250 mensen in dienst bekend moeten maken hoe groot de verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen in het bedrijf zijn.

Volgens Eurostat is de inkomenskloof tussen de seksen in de Europese Unie kleiner dan 10 procent in Slovenië, Malta, Polen, Italië, Kroatië, Luxemburg en Roemenië. In Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk is het verschil in salaris meer dan 20 procent en in Estland bijna 30 procent. (Reuters)