Beeldende kunst: Rocksterren en selfies

Nick en Simon gaan naar het museum. Het klinkt als de titel van een stripverhaal, maar het is echt geen grap. Vanaf 18 september presenteren de twee zangers hun zesde album Open met een tentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle. Acht kunstenaars, onder wie David Bade, Ans Markus en Ruud de Wild, lieten zich inspireren door de nummers van het duo en maakten nieuwe werken. Het is dat De Fundatie in dezelfde periode samen met Rijksmuseum Twenthe ook een grote tentoonstelling over William Turner organiseert: zo wordt er gelukkig nog wat kunsthistorische inhoud geplaatst tegenover de luchtige expositie van de populaire volkszangers.

Intussen opent het Groninger Museum zijn deuren voor een echte rockster. Op zijn website telt het museum dagen en minuten tot de opening van de grote David Bowie-expositie op 11 december (nog 105 dagen!). De voorverkoop – zo gaat dat met popsterren – van deze toerende expositie vol kostuums, albumhoezen, foto’s en songteksten uit Bowies eigen archief start morgen.

Internationale topartiesten uit de kunstwereld zijn komend seizoen te vinden in het Van Gogh Museum, dat het werk van Vincent van Gogh naast dat van zijn Noorse tijdgenoot Edvard Munch hangt. In de Kunsthal is vanaf 20 september het werk van de 25 jaar geleden overleden graffitikoning Keith Haring te zien, op een expositie die vooral ingaat op zijn activistische werk. En Museum Boijmans grijpt met De ontdekking van het dagelijks leven vanaf 10 oktober terug op de sterren van de zestiende eeuw, zoals Jheronimus Bosch en Pieter Bruegel.

Dat kunstenaars ook in de zeventiende eeuw al heel zelfbewust waren, is vanaf 8 oktober te zien op Selfies uit de Gouden Eeuw in het Mauritshuis, met zelfportretten van schilders als Jan Steen, Rembrandt, Carel Fabritius en Gerrit Dou. De expositie Spiegeloog, vanaf 3 oktober in Museum Arnhem sluit daar mooi op aan, met Hollandse zelfportretten uit de twintigste eeuw.