Drs. P heeft plein in Amsterdam

Drs. P heeft een eigen plein. Althans: aan de gevel naast de koffiebar Quartier Latin aan het Oudekerksplein in de Amsterdamse binnenstad is deze week een straatnaambordje onthuld met de tekst Drs. P-Plein.

Het initiatief is genomen door de platenmaatschappij Top Notch, die kantoor houdt op de etages boven het koffiehuis.

Top Notch was coproducent van de box Compilé Complé met het verzameld werk van de dit jaar gestorven dichter-zanger. Het label besloot ruim twee jaar geleden zijn horeca-instelling te vernoemen naar het P-lied Quartier Putain – over het dagelijks leven in de hier gevestigde hoerenbuurt: „Daar zitten de meisjes van ’t vrije bestaan / met hun kleurige jurken al haast niet meer aan.”

In zijn laatste jaren werd de doctorandus geregeld per rolstoel naar het café gereden, waar hij speciale toestemming had binnenshuis een sigaartje op te steken.

Het straatnaambordje kan nog niet bogen op een officiële status, omdat er nog geen gemeentelijke toestemming is verkregen. Een officiële onthuller was er wel. Deze daad werd verricht door Roeland Rengelink, bestuurder van het Amsterdamse stadsdeel Centrum. „Het past wel in deze buurt iets te doen dat misschien niet helemaal zo hoort”, sprak hij.