Opperrechter Thanou tijdelijk premier van Griekenland

Vassiliki Thanou is de tijdelijk premier van Griekenland. De rechter bij het Griekse Hooggerechtshof vervangt de vorige week afgetreden Alexis Tsipras.

Thanou is president van het Hooggerechtshof in Athene en neemt waar tot aan de verkiezingen. Ze wordt donderdag ingezworen.
Thanou is president van het Hooggerechtshof in Athene en neemt waar tot aan de verkiezingen. Ze wordt donderdag ingezworen. Foto EPA / Simela Pantzartzi

President Prokopis Pavlopoulos van Griekenland heeft Vassiliki Thanou benoemd tot tijdelijk premier. De president van het Griekse Hooggerechtshof vervangt tot de verkiezingen Alexis Tsipras, die zijn aftreden en dat van zijn kabinet vorige week bekendmaakte.

Thanou wordt de eerste vrouwelijke premier van Griekenland. Ze wordt later vandaag ingezworen. Morgen wordt een interim-regering benoemd, meldt persbureau Reuters.

Leiders van de verschillende oppositiepartijen probeerden de afgelopen dagen een alternatieve regering te vormen. De Conservatieve partij Nieuwe Democratie had aangekondigd een serieuze poging te willen wagen en daartoe de volle drie dagen te benutten die de wet haar geeft, maar de pogingen mislukten. Daarom is president Pavlopoulos nu aan zet.

Tsipras stapte vorige week op, zodat hij - ruim een half jaar na de vorige stembusgang - nieuwe verkiezingen kon uitschrijven. Het mandaat dat zijn partij eind januari van de bevolking kreeg is sinds de deal die hij maakte om in aanmerking te komen voor een nieuw hulppakket opgebruikt, zei hij.

De steun voor de regering van Syriza en de Onafhankelijke Grieken was de afgelopen maanden in het parlement aan zware erosie onderhevig, schreef correspondent Marloes de Koning vrijdag in NRC.

Besluiten over de door de EU geëiste hervormingen en bezuinigingen haalden het alleen dankzij steun van de oppositie.

Tijdens de stemming over de voorwaarden voor het derde steunpakket van 86 miljard euro afgelopen vrijdag zakte de parlementaire steun door de coalitiepartijen zelfs onder de kritische grens van 120 van de 300 parlementariërs, nodig om een vertrouwensstemming te kunnen overleven.

Om na alles wat zich het afgelopen half jaar heeft afgespeeld door te kunnen, is dus een nieuw oordeel van het volk nodig over de gemaakte keuzen en het beleid, zei Tsipras. In Griekse media wordt ervan uitgegaan dat de nieuwe verkiezingen begin oktober worden gehouden.