NPO-plannen: Mart Smeets terug op televisie en Rick Nieman naar WNL

Vandaag presenteerde de NPO de plannen voor het komende seizoen. Mart Smeets komt terug op televisie. Oud-nieuwslezer Rick Nieman gaat aan de slag bij omroep WNL.

Foto NPO

Vandaag presenteerde de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de plannen voor het komende seizoen.

Mart Smeets zal onder de vlag van De Wereld Draait Door tijdens de sportzomer van 2016 drie thema-avonden presenteren. Oud-nieuwslezer Rick Nieman gaat aan de slag bij omroep WNL. In het komende seizoen zijn bij de publieke omroep zo’n 150 nieuwe programma’s en series geprogrammeerd.

Waarschuwing voor de politiek

NPO-bestuurder Shula Rijxman waarschuwt voor de politieke bemoeienis bij de NPO:

De politiek bepaalt hoeveel geld we krijgen. De publieke omroep moet in alle vrijheid kunnen beslissen hoe dit wordt uitgegeven. Dat staat haaks op de neiging van de politiek om invloed te hebben op de programmering. Gevaar is dat daarbij de grenzen van de onafhankelijkheid van de publieke omroep worden overschreden.

In het algemeen gaat de NPO zich meer richten op kwaliteit en online aanbod en minder op marktaandeel. Daarnaast zal de NPO dit seizoen minder vooruit plannen, zodat de programmering flexibeler wordt.

Televisiedirecteur Frans Klein reserveert tien miljoen euro extra voor drama in 2016. Dramaseries en documentaires zijn in de regel gemakkelijker online aan te bieden. Talkshows zijn een dag later weinig relevant meer.

Mart Smeets

De NPO mist Mart Smeets, die lange tijd werkzaam was voor Studio Sport en twaalf jaar lang de Avondetappe tijdens de Tour de France presenteerde. Daarom komt hij volgende zomer ‘sportzomer’ even terug. Drie avonden lang zal hij onder het succesvolle merk van De Wereld Draait Door op televisie terugkeren, met thema-uitzendingen over het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France.

Daarnaast gaat DWDD dit jaar een pop-up restaurant openen en een kookboek uitbrengen samen met Robert Kranenborg. Op 10 oktober viert DWDD ook zijn tienjarig jubileum.

Rick Nieman

Rick Nieman presenteerde dit jaar zijn laatste uitzending van het RTL Nieuws. Hij was er 19 jaar werkzaam. Wat hij ging doen werd niet meteen duidelijk, hij zou zich vooral willen storten op het schrijverschap.

Vandaag kondigde de NPO aan dat Nieman naar WNL gaat en daar presentator wordt bij het programma WNL op Zondag.

NPO2 en NPO3

Netmanager Gijs van Beuzekom van NPO2 wil “minder praten” op zijn ‘journalistieke’ zender. Bovendien wil hij meer inzetten op onderzoeksjournalistiek.

NPO3-netmanager Suzanne Kunzeler refereerde tijdens de presentatie aan de kijkcijfers van haar zender. Die zijn “ingestort”.

“We hebben lang stil gestaan, maar we zijn nu aan het bouwen.”

De ‘jongerenzender’ van de NPO wil volledig inzetten op online. Het wordt zelfs mogelijk programma’s te bekijken voordat ze op televisie zijn uitgezonden.