Niet elke schnabbel mag straks meer

Omroep KRO-NCRV komt met regels voor bijklussende journalisten. Het wordt ‘nee, tenzij’.

Foto's ANP

In de nasleep van de affaire waardoor Fons de Poel in april vertrok als presentator van Brandpunt, komt de omroep KRO-NCRV met nieuwe regels voor het bijklussen. Gisteren presenteerde Leo Fijen, hoofdredacteur journalistiek, nieuwe richtlijnen aan zijn redacties.

Fons de Poel noemde in een uitzending van Brandpunt Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) een „snotneus” nadat die een topman van ABN Amro had aangepakt. Hierdoor leek het of De Poel het opnam voor de bank, waarvoor hij eerder bijkluste op een evenement over de Miljoenennota.

In de ‘Richtlijnen (neven)functies en nevenwerkzaamheden journalistieke medewerkers’ van KRO-NCRV staat: „Journalistieke medewerkers verrichten in beginsel geen nevenwerkzaamheden voor niet-journalistieke organisaties. Dat betekent dat zij geen dagvoorzitter zijn van – en geen mediatrainingen geven aan niet-journalistieke organisaties.”

De omroep had de code al in de maak, maar door de ‘snotneusaffaire’ kreeg deze extra urgentie.

Fijen benadrukt in een toelichting dat dit niet een algemeen schnabbelverbod inhoudt. Zo gelden de regels niet voor freelancers. En wanneer een journalist kan aantonen dat de schnabbel zijn journalistieke werk niet schaadt, zou het eventueel toch mogen. Fijen: „Het is: nee, tenzij.”

KRO-presentatoren als De Poel, Eva Jinek en Sven Kockelmann zijn naast hun televisiewerk vaak presentator of spreker op congressen en dergelijke. Bijklussen voor bedrijven en andere niet-journalistieke organisaties ziet de omroep als een gevaar voor de journalistieke onafhankelijkheid, omdat de schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan.