Negatieve verwachtingen over Russische aandelen

Investeerders halen hun geld weg uit Rusland en dat is te merken op de Amerikaanse beurs. Tussen 17 en 21 augustus, zo meldde het financiële persbureau Bloomberg, vloeide er 56,6 miljoen dollar uit het investeringsfonds Market Vectors Russia EVF (RSX), dat is genoteerd aan de Amerikaanse beurs NYSE Arca.

Het RSX-fonds is opgebouwd uit aandelen van de vijftig grootste bedrijven van Rusland: Gazprom en Rosneft, maar ook de Sberbank en warenhuisketen Magnit. Bedrijven waar investeerders blijkbaar niet al te veel fiducie in hebben: afgelopen dinsdag had RSX 20 procent van zijn waarde verloren en was de koers tien dagen achter elkaar in waarde gedaald – een record.

Dat zegt veel over het vertrouwen in de gehele Russische economie. „Het RSX-fonds is het snelste en meest liquide instrument om positie te nemen ten opzichte van Rusland”, legde de Russische analist Ilja Piterksi van de VTB-bank uit aan zakenkrant Vedomosti. „Dat het fonds nu leegloopt wordt veroorzaakt door de negatieve verwachtingen over Russische aandelen. Deze worden beïnvloed door de olieprijs, de wisselkoersen en de dynamiek op de internationale beurzen.”

Die drie factoren – olieprijs, roebelkoers en internationale beurzen – staan allemaal dik in de min. De prijs van een vat Noordzeeolie daalde deze week tot onder de 43 dollar per vat. Mede daardoor zakte de roebel begin deze week opnieuw weg, tot een niveau dat herinneringen opriep aan afgelopen najaar. Toen moest de Russische Centrale Bank alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de nationale munt volledig in elkaar zou klappen. En dan was er ook nog de wereldwijze malaise op de beurzen na de Black Monday in China.

Ook op de Moskouse beurs werden deze week vooral aandelen verkocht. Maandag daalden de twee belangrijkste indices op de Moskouse (MMVB en RTS) met 3,6 en 7,1 procent. Vooral de koersen van oliebedrijven daalden scherp – geen wonder, gezien het slechte nieuws over de olieprijs. Na de scherpe daling van maandag kropen de Moskouse beurzen weer enigszins uit het dal – met grote schommelingen, dat wel.

Vanochtend rond tien uur stond de MMVB-index met 1673,48 punten bijna 3 procent hoger dan het dieptepunt van maandagmiddag. De RTS (785,2600 punten) stond vanochtend bijna 9 procent hoger.

De vooruitzichten op lange termijn zijn echter somber, want de Russische economie zit in een recessie. Vandaag meldde Vedomosti dat de nieuwe prognose van het ministerie van Economische Ontwikkeling een ‘rampscenario’ bevat. Bij een olieprijs van 40 dollar per vat (een niet ondenkbeeldig scenario) duurt de crisis tot diep in 2017, daalt de roebel verder in waarde, loopt de inflatie op tot bijna 9 procent, en krijgen de Russische burgers te maken met een verdere daling van hun besteedbare inkomen. Dat zal ook te merken zijn op de Russische beurs.