Nederlandse mannen naar finale EK hockey

Jeroen Hertzberger (rechts) wordt gefeliciteerd na zijn treffer in de halve finale van het EK hockey tegen Ierland. Nederland won de wedstrijd met 1-0.
Jeroen Hertzberger (rechts) wordt gefeliciteerd na zijn treffer in de halve finale van het EK hockey tegen Ierland. Nederland won de wedstrijd met 1-0. Foto EPA/Hannah McKay

De Nederlandse mannen hebben de finale van het EK Hockey gehaald. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg in Londen Ierland in de halve finale met 1-0. De tegenstander van Oranje komt uit de wedstrijd Duitsland-Engeland.

Nederland was vanaf het begin duidelijk de betere ploeg tegen Ierland, maar wist dat krachtsverschil mede dankzij de uitblinkende Ierse doelman lang niet om te zetten in een doelpunt. Pas vlak voor het fluitsignaal voor het einde van het eerste kwart wist Jeroen Hertzberger te scoren.

Die voorsprong wisten de Nederlanders in een verder moeizame wedstrijd vast te houden. Aan het einde van de wedstrijd drong Ierland nog wel even aan, haalde het zelfs de doelman uit het veld voor een extra veldspeler, maar dat mocht niet baten.

Eerste titel sinds 2007?

De mannen zijn bezig aan een goed toernooi. In de poulefase werden alle wedstrijden gewonnen met een indrukwekkend doelsaldo van 12 gemaakte goals en geen tegentreffers. Oranje werd al drie keer eerder Europees kampioen, maar de laatste keer dateert alweer uit 2007. Twee jaar geleden won Nederland brons. De afgelopen twee edities was het steeds Duitsland dat zich tot winnaar kroonde.

De andere halve finale wordt om 20.30 uur Nederlandse tijd gespeeld. De finale staat zaterdag op het programma. Ook de Nederlandse vrouwen hebben de halve finale gehaald. Zij komen morgen om 14.15 uur Nederlandse tijd in actie tegen Duitsland. De andere halve finale in het vrouwentoernooi gaat tussen Engeland en Spanje.