Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Monsanto ziet af van overname Zwitserse concurrent Syngenta

Monsanto, de nummer 1 op de zadenmarkt, wilde Syngenta overnemen. Dat mislukte door een gebrek aan „constructieve betrokkenheid”.

Monsanto, de grootste zaadveredelaar ter wereld, staakt zijn poging om zijn Zwitserse branchegenoot en een van zijn grootste concurrenten Syngenta over te nemen. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Volgens Monsanto ontbreekt het aan „constructieve betrokkenheid”, bij de Zwitserse pesticidenfabrikant. Monsanto had vorige week het eerdere bod van omgerekend 40 miljard euro nog verhoogd naar 40,6 miljard euro. Beide keren beoordeelde Syngenta het bod als te laag.

Bovendien zouden er te veel mededingingsbezwaren zijn, zeiden de Zwitsers – de autoriteiten zouden de overname nooit goedkeuren. Monsanto had al toegezegd dat het de zaadtak van Syngenta zou afstoten, net als de productie van dezelfde bestrijdingsmiddelen. Maar dat is niet genoeg, waarschuwde Syngenta.

Het Zwitserse en Amerikaanse bedrijf ruzieden sinds het eerste bod, in mei, over het openen van de boeken. Monsanto wilde geen inzage geven als Syngenta dit niet ook deed. Monsanto had nog toegezegd Syngenta 2,6 miljard euro te betalen mochten de kartelautoriteiten de transactie uiteindelijk tegenhouden, maar de Zwitsers gingen niet overstag.

Het was niet de eerste keer dat Monsanto Syngenta probeerde over te nemen. Syngenta, dat ook meerdere vestigingen heeft in Nederland, is interessant voor Monsanto omdat het Amerikaanse bedrijf bestrijdingsmiddelen een prominentere plek in zijn onderneming zou willen geven. De zaadveredelingstak van Monsanto is nu goed voor ruim tweederde van de omzet, maar het bedrijf werd ooit groot met Roundup. Deze onkruidverdelger is echter op zijn retour.

Met de overname van de Zwitserse pesticidenfabrikant zou Monsanto weer een groot aandeel op de bestrijdingsmiddelenmarkt krijgen: ruim 30 procent.