De Millennium-serie in acht getallen

Beeld Signatuur

Grote dag vandaag, voor liefhebbers van getatoeëerde Zweedse hackers, onderzoeksjournalisten van middelbare leeftijd en duistere misdaadromans. Oftewel: liefhebbers van Stieg Larssons boekenserie Millennium. Vandaag komt het nieuwste exemplaar in de boekenserie uit:

Dit is de Millennium-reeks in acht getallen:

80 miljoen

Wereldwijd zijn er tachtig miljoen exemplaren verkocht van Mannen die vrouwen haten (2004), De vrouw die met vuur speelde (2007) en Gerechtigheid (2008). Dat klinkt als een hele hoop, toch zitten de werken van Larsson daarmee in de onderklasse van succesvolste boekenseries. Zo zijn de lotgevallen van Harry Potter op Zweinstein goed voor 450 miljoen verkochte boeken:

4

Wat ons niet zal doden (Engelse titel: The Girl in the Spider’s Web) is het vierde deel in de serie boeken met als hoofdpersonages hacktivist Lisbeth Salander en journalist Mikael Blomkvist. Opvallend, aangezien auteur Larsson slechts de eerste drie boeken had geschreven toen hij in 2004, op 50-jarige leeftijd, overleed aan een hartinfarct.

De eerdere boeken zijn dus na zijn dood gepubliceerd, en Wat ons niet zal doden is geschreven door Zlatan Ibrahimovic-biograaf David Lagercrantz, op basis van achtergelaten aantekeningen van Larsson. Daarvoor kreeg hij toestemming van de familie van de auteur.

2,6 miljoen

Zoveel boeken van de Millennium-reeks zijn er in Nederland verkocht, laat een woordvoerder van uitgeverij Signatuur weten. De Fifty Shades-serie verkocht in Nederland twee miljoen exemplaren.

43

De Nederlandse fans zijn niet de enigen die zich vanaf vandaag weer onderdompelen in Larssons (en Lagercrantz’) literaire wereld: Wat ons niet zal doden wordt in 43 landen uitgebracht.

204 miljoen euro

Niet alleen de boeken zijn een kassucces. De Amerikaanse verfilming van The Girl with the Dragon Tattoo door David Fincher (Se7en, Fight Club) uit 2011 bracht wereldwijd ruim 204 miljoen euro op.

188,3 miljoen euro

En dat is niet eens de enige film die over de boekenreeks werd gemaakt. Nog voordat Hollywood er mee aan de haal ging, kwamen in 2009 drie Zweedse verfilmingen van de boeken uit. Ook deze serie was behoorlijk lucratief: wereldwijd werd er 188,3 miljoen euro aan verdiend.

0

Maar niet door Eva Gabrielsson, de vrouw die 32 jaar lang, tot Larssons dood, zijn geliefde was. Gabrielsson heeft welgeteld nul Zweedse kronen overgehouden aan Larssons literaire succes. Omdat zij en Larsson niet in gemeenschap van goederen waren getrouwd, ging het beheer over zijn nalatenschap (dus ook de rechten over zijn boeken en eventuele verfilmingen) over naar zijn vader en broer.

30 miljoen

En met die vader en broer leeft zij in onmin. Na Larssons overlijden hebben zij alle opbrengsten voor zichzelf gehouden. In 2010 werd het geld dat Larssons broer en vader met de serie hebben verdiend - let wel, dit is nog voor de Hollywood-verfilming - geschat op 30 miljoen euro. Gabrielsson is niet verbolgen over het geld dat ze is misgelopen, zegt ze, maar over de manier waarop Larssons werk door zijn familie wordt uitgebuit.

Ze is het dan ook absoluut niet eens met het verschijnen van Wat ons niet zal doden. De familie van de overleden auteur heeft haar een paar jaar geleden 2,4 miljoen euro geboden ter compensatie. Dat aanbod sloeg ze af.

    • Guus Ritzen