Loting Champions League: PSV treft ManUtd, CSKA en VfL Wolfsburg

De naam van PSV wordt getrokken tijdens de groepsloting voor de Champions League.
De naam van PSV wordt getrokken tijdens de groepsloting voor de Champions League. Foto AFP/Valery Hache

Memphis Depay keert sneller terug naar Eindhoven dan gedacht. Zijn nieuwe ploeg Manchester United werd tijdens de loting van de groepsfase van de Champions League aan PSV gekoppeld. De Eindhovenaren mogen verder aantreden tegen CSKA Moskou en VfL Wolfsburg.

Twitter avatar Memphis Memphis Well well @PSV, guess we’ll see each other soon😉👊🏼 #CL

PSV is ingedeeld in groep B. Het speelde vier keer eerder tegen de ploeg uit Manchester, waar naast Depay in coach Louis van Gaal en verdediger Daley Blind nog twee Nederlanders in dienst zijn. In 2001 wonnen de Eindhovenaren in de Champions League nog thuis nog met 3-1, dankzij doelpunten van Bouma, Van Bommel en Kezman. Uit werd met dezelfde cijfers verloren. En in het seizoen 1984/1985 verloor PSV de tweestrijd in de UEFA cup na een gelijkspel (0-0) thuis en verlies na verlenging (0-1) uit.

CSKA Moskou is de nog ongeslagen koploper van de Russische competitie. PSV speelde twee keer eerder tegen de Russische ploeg, in de groepsfase van de CL in het seizoen 2007/2008, en won zowel uit als thuis. Tegen VfL Wolfsburg, de ploeg van onder andere Bas Dost die vorig jaar de Duitse beker won, speelde PSV nog nooit.

Twitter avatar PSV PSV Noteer het in je agenda: het complete wedstrijdschema van PSV in de groepsfase van de UEFA Champions League. #PSV http://t.co/7CCiUAFjCF

‘Zware loting’

Sportredacteur Fabian van der Poll spreekt van een ‘killing loting’ voor PSV:

“De favoriet voor deze poule is Manchester United. Die ploeg heeft zoveel geld uitgegeven en wil dit jaar terug naar de top, dus als die in vorm zijn wordt dat een kansloze missie. Ook Wolfsburg schat ik hoger in dan PSV. Ze werden vorig jaar tweede in Duitsland en met Bas Dost in vorm zijn ze wel beter. Misschien dat PSV thuis een kansje maakt. En als middenvelder Kevin de Bruyne vertrekt scheelt dat ook een hoop. PSV zal met CSKA moeten gaan wedijveren voor plaatsing voor de Europa League, verwacht ik. De ploeg uit Moskou geldt toch altijd een beetje als een onbekende, en Nederlandse ploegen doen het vaak slecht uit in de vrieskou van Rusland.”

Ook coach Philip Cocu spreekt van een “zware kluif”:

Twitter avatar PSV PSV “Dit is een zware kluif, maar wel met hele mooie wedstrijden en uitdagingen”, aldus Cocu. http://t.co/M0YGcJln0U #PSV http://t.co/cO8sjlSRzS

Poule des doods

De zwaarste poules lijken groep E (met titelverdediger FC Barcelona, Bayer Leverkusen, AS Roma en BATE Borisov) en groep D, waarin verliezend finalist Juventus, het ambitieuze Manchester City, Europa League-winnaar Sevilla en Borussia Mönchengladbach elkaar treffen. Arsenal mag op revanche tegen Bayern München, dat twee jaar geleden de ploeg uit Londen uitschakelde in de achtste finales. Zlatan Ibrahimovic mag met PSG op bezoek bij de club waar hij zijn carrière begon, Malmö FF.

Twitter avatar Ibra_official Zlatan Ibrahimović MFF in Champions League. One day I hope to experience the Champions League in Malmö on the pitch. Congratulations! http://t.co/ZJ5CAMPBNH

Andere interessante confrontaties zijn de clash tussen Chelsea en FC Porto, waarbij trainer José Mourinho mag aantreden tegen de eerste ploeg waarmee hij de beker met de grote oren won. Chelsea lijkt het goed getroffen te hebben met verder Dynamo Kiev en Maccabi Tel Aviv als tegenstanders. Ook de ploeg van Wesley Sneijder, Galatasaray, heeft gunstig geloot. Benfica, Atlético Madrid en debutant FC Astana zijn ploegen die perspectief bieden op de volgende ronde voor de Turken.

Twitter avatar sneijder101010 Wesley Sneijder Interesting draw for @GalatasaraySK today! Looking forward to the #UEFA #CL poule stage. http://t.co/PfwqUMp0Ar

De eerste wedstrijden in de groepsfase worden gespeeld op 15 en 16 september. De zesde en laatste wedstrijdronde is op 8 en 9 december.

De complete indeling van de groepsfase:

Groep A:
Paris Saint-Germain, Real Madrid, Shaktar Donetsk, Malmö FF

Groep B:
PSV, Manchester United, CSKA Moskou, VfL Wolfsburg

Groep C:
Benfica, Atlético Madrid, Galatasaray, FC Astana

Groep D:
Juventus, Manchester City, Sevilla, Borussia Mönchengladbach

Groep E:
FC Barcelona, Bayer Leverkusen, AS Roma, BATE Borisov

Groep F:
Bayern München, Arsenal, Olympiakos, Dinamo Zagreb

Groep G:
Chelsea, FC Porto, Dynamo Kiev, Maccabi Tel Aviv

Groep H:
Zenit Sint-Petersburg, Valencia, Olympique Lyon, AA Gent

PSV leek te profiteren van nieuwe potindeling

De opzet van de loting was voor de aankomende editie van de Champions League gewijzigd. In de oude opzet werden teams in potten ingedeeld op basis van hun prestaties. PSV was normaal gesproken in pot 3 terecht gekomen, maar in de nieuwe opzet worden landskampioenen worden beschermd en allemaal in de eerste pot geplaatst. Zo ontliep PSV al bij voorbaat grote ploegen als FC Barcelona, Chelsea, PSG, Bayern München en Juventus. Statistiekbureau Infostrada rekende zelfs uit dat PSV van alle ploegen in de Champions League het meest profiteerde van de nieuwe regeling.

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports Champions League draw pots: Which clubs are in the right pot and which aren’t? An analysis: http://t.co/SYIaqOgcic http://t.co/Dasi7Ja12u

Morgen wordt de loting verricht voor de Europa League. Vanavond proberen Ajax en AZ zich te kwalificeren voor dat toernooi. Ajax verdedigt een 1-0 thuiszege tegen het Tsjechische Jablonec, terwijl AZ thuis tegen het Roemeense FC Astra een 3-2 nederlaag probeert goed te maken.

Messi verkozen tot Europees voetballer van het jaar

Op dezelfde bijeenkomst werd Lionel Messi verkozen tot Europees voetballer van het jaar. De Argentijnse dribbelaar, die in dienst is bij FC Barcelona, kreeg de meeste stemmen van de vakjury. Messi liet concurrenten Luis Suarez en Christiano Ronaldo achter zich. Laatstgenoemde won de onderscheiding vorig jaar.

Bij de vrouwen werd de Duitse Célia Šašić tot speelster van het jaar verkozen. Šašić, die haar loopbaan deze zomer beëindigde bij 1. FFC Frankfurt, is de derde Duitse speelster op rij die de prijs wint. Nadine Kessler (2014) en Nadine Angerer (2013) gingen haar voor.

De onderscheiding voor de beste Europese voetballer van het jaar wordt sinds 2011 uitgereikt, als opvolger van de Gouden Bal. Ook in dat jaar mocht Lionel Messi zich de beste noemen.