Pop & jazz: Lekker druk op de podia

Wat brengt het nieuwe culturele seizoen, dat dit weekeinde begint met de Uitmarkt? Dit Cultureel Supplement is geheel gewijd aan de verwachte hoogtepunten. Op deze pagina: onze recensenten blikken vooruit.

Kamasi Washington Foto Grant Lamos IV/Getty Images

Was het het idee dat hij meehielp aan de totstandkoming van rapper Kendrick Lamars baanbrekende album To Pimp a Butterfly? Of was het het enthousiasme van cutting edge danceproducer Flying Lotus over deze artiest? Hoe dan ook, het machtige jazzalbum van de Amerikaanse tenorsaxofonist Kamasi Washington, die een ambitieuze, weelderige en overdadig drie uur durende ode aan de spirituele jazz van muzikale vrijdenkers als John Coltrane, Fela Kuti en Pharoah Sanders maakte, sloeg in opvallend brede muziekkringen aan. Nu komt hij die muziek live uitvoeren, in vier shows. Zonder het grote ensemble met de textuur van strijkers en diepte van menselijke stemmen, maar wel met dubbele drums, twee bassen en twee toetsenisten.

Ook om op te verheugen is de lang gehoopte komst van de jonge jazzvocaliste Cécile McLorin Salvant, dochter van een Franse moeder en een vader uit Haïti. Prachtig was het hoe ze vorig jaar North Sea Jazz op onthutsend sterke wijze voor zich innam. Ze was een buitengewoon jazztalent met grote vocale lenigheid, timing en een theatrale insteek, dat op haar repertoire kleine, curieuze, bijna vergeten of weinig opgenomen jazz/blues liedjes heeft.

In de pophoek wordt het komend najaar dringen op de podia. Terwijl de grote zalen zich opmaken voor concerten van oudgedienden als Crosby, Stills and Nash, Van Morrisson, Bob Dylan, Charles Aznavour en Madonna, heeft het clubcircuit nieuwe, relevante namen als Christine & The Queens, Jamie XX, Lianne La Havas, Father John Misty en Tame Impala.

Een opvallende boeking die twee kanten op kan vallen is die van de Nederlandse zanger Jett Rebel die in zijn eentje aan de piano een concert geeft in het Concertgebouw. Kwetsbaar en onvoorspelbaar. Zoals meester Randy Newman zich later op diezelfde plek eveneens solo aan de piano uitgeklede versies van zijn beste nummers gaat geven. It’s lonely at the top, immers.

    • Amanda Kuyper