Kind van moeder met trage schildklier heeft rekenprobleem

Foto thinkstock

Kinderen wier moeder tijdens de zwangerschap een lage bloedspiegel van het schildklierhormoon thyroxine had, blijken als kleuter slecht te presteren bij het rekenen, maar niet op gebied van taal. Dat schrijven onderzoekers onder leiding van kinderarts-endocrinoloog Martijn Finken van het VUmc Amsterdam in het European Journal of Endocrinology.

Thyroxine is belangrijk voor de hersenontwikkeling van het kind. Vroeg in de zwangerschap kan het embryo dat hormoon echter nog niet voldoende zelf produceren en is het afhankelijk van het thyroxine van de moeder. Eerder onderzoek toonde al aan dat een traag werkende schildklier bij de moeder nadelig is voor het IQ van het kind. Het Amsterdamse onderzoek heeft nu specifiek gekeken wat dit voor gevolgen heeft voor de schoolprestaties.

De studie is onderdeel van het zogeheten ABCD-onderzoek waarin de gezondheid en ontwikkeling duizenden Amsterdamse kinderen (en hun moeder) vanaf de geboorte is gevolgd. De onderzoekers beschikten over de meetwaarden van schildklierhormonen van bijna 1.200 moeders in de dertiende week van hun zwangerschap. Die gegevens combineerden ze met de uitslagen van een CITO-toets die het kind maakte op vijfjarige leeftijd.

De kinderen van moeders met de 10 procent laagste hormoongehaltes bleken lager te scoren op rekenen. Een duidelijke relatie met taalkundige vaardigheden was er niet.

Het is niet duidelijk of behandeling tijdens de zwangerschap zin heeft. Een Britse studie daarnaar liet geen verbetering in IQ zien bij kinderen van 3 jaar oud. Maar mogelijk is het effect pas zichtbaar op latere leeftijd, het onderzoek zal daarom worden herhaald als de kinderen 7 of 10 jaar zijn.