Opinie

    • Hans Beerekamp

Jinek weet ook niet hoe het verder moet

Jinek (KRO-NCRV) leest de autocue.
Jinek (KRO-NCRV) leest de autocue.

Volgens de zomerdienstregeling van de NPO rijden er ’s avonds laat minder en andere treinen, maar in juli helemaal geen. De maanden juni en augustus mocht Jinek (KRO-NCRV) weer Pauw (VARA-BNN) vervangen, met wisselend resultaat.

In juni was de bank bij Jinek, die in januari en februari inderdaad bedoeld was als martelwerktuig om de gasten alert te houden, alweer afgeschaft. Ook de formule veranderde: net als in alle andere talkshows moesten de gasten aan tafel reageren op de in korte video’s samengevatte waan van de dag. Vaste gimmick: Eva Jinek vraagt aan een willekeurige aanwezige of die een oplossing weet voor het vluchtelingenprobleem. Als die ontkennend antwoordt, zegt Eva: ik ook niet.

De selectie van de gasten was voorspelbaarder geworden: niet meer de verrassende representanten van op tv doorgaans verwaarloosde minderheden, maar gewoon de bekende gezichten, met een sterke nadruk op televisiecollega’s.

Al die verslechteringen in het format werden in augustus gecontinueerd, met één uitzondering: Eva Jinek zelf hernam iets van haar brutale eigenzinnigheid, die in juni totaal doodgeslagen was, bevangen door de autocue en een met ijzeren hand opgelegd format.

Dat is dus een netto vooruitgang. Af en toe mag het ontregelende karakter en de op de persoon gespeelde ontboezeming weer even doorschemeren. Dan is Jinek het bijtertje onder de tv-sterren, die coryfeeën als Edgar Davids en prins Pieter-Christiaan niet zomaar weg laat komen met een vaag en slecht voorbereid verhaal over een benefietwedstrijd voor een goed doel dat ze ook niet helemaal doorschouwen: iets met het binden van kansarme kinderen via sport in de regio Alkmaar.

Met staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) lukte het half. Die heeft een moeilijk verkoopbare boodschap over amusement dat hij eigenlijk niet, maar onder bepaalde omstandigheden weer wel, bij de NPO wil toestaan. Als je dat consequent volhoudt, is het een verdedigbaar standpunt: geen belastinggeld naar wat commerciële partijen ook kunnen en willen maken. Maar als je coalitiepartner het er niet mee eens is, en je ook nog eens wilt vermijden om concrete titels te noemen, dan ga je gemakkelijk onderuit. Hier beet Jinek niet door en liet zich helaas verleiden door het toch weer voorhouden van fragmenten uit Boer Zoekt Vrouw en Banana Split. Dat is een redactionele reflex en herhaling van zetten.

Je zou de hele formule van Jinek, gedicteerd door de behoefte om telkens weer de beeldfragmenten die de hele dag al rondzingen opnieuw uit te venten, een herhaling van zetten kunnen noemen. Die halfbakken imitatie van de succesnummers De Wereld Draait Door en RTL Late Night doet geen recht aan de unieke mogelijkheden van Eva Jinek. Het goede nieuws is dat ze nog niet murw gebeukt lijkt te zijn door het paniekvoetbal van de NPO om toch vooral te willen scoren. Maar ik denk dat het programma bij een volgende reeks (in januari?) wel weer een make-over kan verwachten.