While you were sleeping... in the US

Is deze twitteraar betrokken bij de Ashley Madison-hack?

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Is dit de hacker die achter het lek van Ashley Madison-gebruikersgegevens zit? Het heeft er alle schijn van, schrijft The Wall Street Journal.

De zakenkrant baseert zich op onderzoek van veiligheidsexpert Brian Krebs die als eerste berichtte over het lek bij Ashley Madison. Het Twitter-account van ‘Thadeus Zu’, waarschijnlijk een alias, publiceerde de link naar de gegevens van de vreemdgangerswebsite een dag voordat de media van het bestaan ervan afwisten. Daarnaast zou Zu hebben aangegeven een fan te zijn van Thunderstruck van rockband AC/DC. Dat nummer werd gespeeld op de gehackte computers van Ashley Madison. Toeval?

Het account twittert nog altijd erg actief over de Ashley Madison-hack. Zowel veiligheidsexpert Krebs als The Wall Street Journal hebben tevergeefs geprobeerd in contact te komen met de persoon of personen achter ‘Thadeus Zu’. Volgens Krebs is het niet ongewoon dat hackers graag te koop lopen met hun acties:

“It’s not uncommon for people involved in hacks to have trouble keeping their mouths shut. But this takes it to a whole new level.”

De FBI wilde tegenover de zakenkrant alleen bevestigen dat zij het lek onderzoeken, maar het kan niet anders dat het Twitter-account in de gaten wordt gehouden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Genoeg geld te halen in de cloud

ServiceMax heeft in een recente investeringsronde 82 miljoen dollar opgehaald, schrijft re/code. Sinds de oprichting in 2007 staken investeerders in totaal 204 miljoen dollar in het bedrijf dat diensten in de cloud aanbiedt aan industriële bedrijven om hun materieel te onderhouden.

Een van de investeerders in ServiceMax is cloud-reus SalesForce. Niet heel gek aangezien die eerste het gehele businessmodel heeft gebouwd op de infrastructuur van die laatste. SalesForce is vanzelfsprekend niet bereid te wedden tegen succes op haar eigen platform. Het succes van ServiceMax is gratis reclame voor het cloud-bedrijf.

RadioShack schikt

Blijken die cadeaubonnen van het failliete RadioShack toch nog wat waard te zijn. NBC News meldt dat het bedrijf schikt met consumenten die zo’n 46 miljoen dollar aan tegoed in handen hebben van de elektronicaketen. Een groot deel daarvan zal worden uitgekeerd.

De zaak kwam aan het licht doordat de staatsaanklager van Texas een rechtszaak aanspande tegen RadioShack. Gisteren presenteerden de advocaten van het bedrijf een schikking bij de federale faillissementsrechter in Delaware, die moet gelden voor gedupeerden in meerdere Amerikaanse staten. De gulheid van RadioShack komt voort uit het feit dat deze zaak de faillissementaanvraag vertraging op liet lopen.

Het is nu aan federale rechter Brendan Shannon om akkoord te gaan met het aanbod van RadioShack en de eis van de Texaanse staatsaanklager. Die laatste wil dat consumenten met tegoedbonnen voorrang krijgen op de andere schuldeisers. Of dat gaat gebeuren, is onduidelijk. De rij van schuldeisers is lang.