Hangen, poepen, slapen. Hoe het is als je leven 24/7 live te volgen is

Met Super Stream Me willen twee programmamakers onderzoeken hoe sociale media en technologische innovaties onze levens beïnvloeden. Achttien dagen lang is alles wat ze doen 24 uur per dag live te volgen.

Screenshot uit YouTube-filmpje

Het maakt niet uit wat je doet. Je kunt je nergens verstoppen, wordt altijd gevolgd. Ook als je naar de wc gaat. VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul maken achttien dagen mee hoe dat voelt. Alles, maar dan ook echt alles, wat ze doen is 24 uur per dag live te volgen.

Het ‘psychologische experiment’ Super Stream Me is gisteren begonnen. Een camera legt elke oogopslag vast. Een hartmeter monitort de hartfrequentie. Een gps volgt elke stap. Het is allemaal te zien op vpro.nl/superstreamme. De promo van het multimediale project:

Verslaafd aan digitaal/sociaal

Den Besten en Veul werden geïnspireerd door The Circle van Dave Eggers. De spraakmakende roman gaat over het fictieve bedrijf The Circle dat een mix lijkt van Facebook, Google en Twitter. Sociale media moeten gewantrouwd worden, was Eggers’ boodschap. Onze verslaving aan alles wat digitaal is, is ongezond. Het boek stelt ook de vraag: hoeveel willen we vrijgeven van ons leven en hoe vrijwillig is dat?

De mannen van Super Stream Me - de naam is een speling op de populaire documentaire Super Size Me over de schadelijke effecten van fastfood - geven dus even alles vrij. Hoe voelt het als iedereen alles van je weet en je daar ook constant op beoordeelt, willen ze weten. Wat zijn de emotionele gevolgen? En de fysieke? Ga je je gedrag aanpassen?

De streamfie

Gisteren leverde het een interessante primeur op: een fragment genaamd ‘Tim poept voor het eerst’. Dat werd ook direct een ‘highlight van de dag’. Verder wordt natuurlijk ook het alledaagse gevolgd: de gang naar de supermarkt, een autoritje, gewoon even bankliggen en een kookprogramma kijken.

Den Besten en Veul draaiden het bekeken worden ook om en riepen kijkers op een ‘streamfie’ te maken en te delen. Daarmee bedoelden ze: een selfie van jezelf terwijl je naar hun livestream kijkt. Televisierecensent Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant vergeleek dit “spiegelpaleis” met Big Brother, maar dan mét ironie.

Het experiment, dat nog tot 12 september te volgen is, moet leiden tot een vierdelige documentaireserie die vanaf 5 november wordt uitgezonden op NPO 3. Dit is wat Den Besten en Veul verwachten: