Groei voor de bouwsector, maar nog niet meer banen voor bouwvakkers

Bouwvakkers werken op een bouwterrein in Den Haag. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

De bouwsector heeft een goed tweede kwartaal achter de rug. De omzet steeg met gemiddeld 10 procent en het aantal faillissementen nam af. Alleen het aantal banen in de sector nam nog wel af. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in een kwartaalupdate over de sector.

Het was het derde kwartaal op rij dat de bouw meer omzet wist te boeken. De omvang van de sector ligt nog wel altijd 17 procent lager dan op het hoogtepunt, eind 2008. Tijdens het dieptepunt van de crisis in 2013 was dat 28 procent. De Nederlandse economie als geheel is de krimp sinds de kredietcrisis in 2008 al wel ongeveer te boven gekomen.

Tussen de verschillende sectoren in de bouw bestaan er wel een groot verschil. Zo leverde bedrijven die werken wegenbouw omzet in, terwijl er meer werd verdiend met de bouw van huizen en kantoren en architecten meer opdrachten kregen.

Deuren dicht

In het tweede kwartaal ging het laatst aantal bouwbedrijven failliet sinds de crisis. Rechters sloten tussen april en juni van 203 bouwbedrijven de deuren. In 2013 waren dat er nog meer dan vijfhonderd per kwartaal.

Het aantal banen in de bouw bedroeg in het tweede kwartaal 506 duizend. Dat is tweeduizend minder dan een jaar eerder. Het CBS:

“Al zes jaar daalt de werkgelegenheid gestaag. Ten opzichte van begin 2009 zijn er al 114 duizend banen verdwenen.”

Over de toekomst zijn bouwondernemers voor het eerst in jaren in meerderheid positief gestemd. Bouwondernemers verwachten dat aan de krimp van de werkgelegenheid in de komende maanden dan ook een einde komt.

    • Eva Smal