De rook van wierook blijkt best giftig

Wierook is mogelijk schadelijker voor de gezondheid dan sigarettenrook. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Environmental Chemical Letters.

De motieven voor het onderzoek zijn duidelijk. Eén van de auteurs werkt voor de China Tobacco Guangdong Industrial Cooperation. Die heeft een vanzelfsprekend belang aan te tonen dat sommige dagelijkse dingen nog erger zijn dan roken. Maar het wierookonderzoek is een interessante pilotstudie. In de studie werd de rook van twee wierookstokjes van sandelhout en twee van agarhout vergeleken met de rook van een standaardsigaret. Door onvolledige verbranding bevatten dampen van wierookstokjes veel meer fijne en ultrafijne deeltjes dan sigarettenrook. Er zitten niet alleen geurende monoterpenen in maar, zo kwam naar voren, soms ook de zeer giftige stoffen ethylcyanoacetaat en crotonaldehyde. Eén wierookstokje van agarhout uit China bleek bij bacteriën extreem veel DNA-schade te veroorzaken, nog meer dan de sigaret. Dat type wierook bleek ook giftig voor celkweken. De andere wierook bleek iets meer giftig.

De onderzoekers merken wel op: „we kunnen niet simpel concluderen dat wierookdampen giftiger zijn dan sigarettenrook vanwege de verschillen in consumptiestijl van deze producten.”