Opinie

Geen dope in deze jongen!

Een ster op de fiets is hij niet. Wie zijn palmares bestudeert kan ook niet concluderen dat het om de eerste de beste koekenbakker gaat. In 2014 vervulde hij een fijne rol als domestiek in de ploeg-Garmin; dit jaar koerst hij voor de Amerikaanse eerstedivisieploeg met de breedsporige naam Optimum presented by Kelly Benefit Strategies. Naar eigen zeggen is hij klimmer en tijdrijder. Maar hij heeft vooral een analytische geest die niet gespeend is van zelfspot, en een dito pen. Tijdens een paar zelfopgelegde Erholungstage in het historisch geladen Teutoburgerwoud verdiep ik me in het wel en wee van Phillip Gaimon, hoewel de wifi van het hotel stroperig te noemen is.

Als Gaimon niet op een fiets zit, schrijft hij stukjes voor verschillende websites. Waarom het zo is weet ik niet, maar Amerikaanse renners zijn eerder genegen hun gedachten met de wereld te delen dan Europese. Ik herinner me de bittere maar prachtig opgeschreven observaties van David Zabriskie, in een vrij duister tijdperk de ploegmaat van Lance Armstrong. Soms kwam er een Bukowski in hem boven.

Phillip Gaimon houdt meer van de onzinnige, maar toch relevante vraagstelling. Hij had een tattoo laten plaatsen op de binnenkant van zijn biceps. Een rechthoekig stuk zeep in 3D-vormgeving met daarop de tekst ‘clean’. Het was een statement: geen dope in deze jongen! Gaimon beseft dat de boodschap op zijn biceps multi-interpretabel is. Hoe clean is clean? Volgens de oude school is clean exact hetzelfde als niet betrapt zijn. Of het controleapparaat zand in de ogen is gestrooid doet niet eens ter zake. Het andere uiterste is dat nog geen davitamonnetje wordt geslikt.

Ja, wat is clean? Gaimon zegt dat de gesprekken over doperen in het wielermilieu verdacht veel weg hebben van de pogingen tot interpretatie van de Thora door de oude Joden. Met de Thora kun je veel kanten op.

Tussen het ene en het andere uiterste ligt een grijs gebied, wil hij maar zeggen. En in dat grijze gebied laat hij zich leiden door een ingebouwd onderscheidingsvermogen tussen goed en kwaad. Een ethische barometer houdt hem als het ware overeind. Expliciet stelt Gaimon dat als hij zeker wist een overwinning te danken te hebben aan een pil, hij die overwinning niet wil.

Het grijze gebied is een doolhof. Een paar jaar geleden bleek uit een bloedtest dat zijn testosteronspiegel aan de lage kant was. Testosteroninjecties (verboden) wilde hij perse niet; hij nam zijn toevlucht tot supplementen bereid uit het distelkruid Tribulus Terrestris dat ook onder bodybuilders populair is. Hij verdubbelde de dosis toen resultaat uitbleef.

In een wetenschappelijke publicatie lees ik dat de distel werkelijk niks doet. Het moet Phillip als muziek in de oren klinken. Maar schrijven kan hij.