Meer winst voor FrieslandCampina, mede dankzij lage melkprijs

Foto: ANP / Koen Suyk

Zuivelconcern FrieslandCampina heeft in het eerste halfjaar 85 procent meer winst gemaakt, mede door de lage prijs die boeren voor hun melk krijgen. Dat maakte de coöperatie bekend, die in handen is van de melkboeren zelf.

De winst kwam uit op 192 miljoen euro, tegen 104 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bleef ongeveer gelijk op 5,6 miljard euro.

Naast de lage garantieprijs verdiende FrieslandCampina ook meer omdat er meer zuivelproducten met hogere marges werden verkocht, zoals kaas en kindervoeding. Ook een gunstige effect van het omwisselen van de verdiensten in het buitenland naar euro’s speelde mee. De producten die FrieslandCampina verkoopt in bijvoorbeeld supermarkten werden juist 6,4 procent goedkoper.

Melkprijs

Volgens melkboeren ligt de garantieprijs momenteel onder de kostprijs. FrieslandCampina betaalde in het eerste halfjaar voor 100 kilo melk 17 procent minder dan een jaar eerder: 36,48 euro. In augustus is de prijs nog verder gedaald naar 28,50 euro.

De hogere winst van de coöperatie komt voor een deel overigens ook weer ten goede van de melkboeren, maar dat compenseert de daling van de garantieprijs van bijna acht euro niet volledig. De interim-winstuitkering steeg met 145 procent naar ongeveer 2 euro per 100 kilo melk. De volledige waardecreatie van de coöperatie voor de eigen leden (inclusief een prestatietoeslag en de reservering in ledenobligaties) steeg van 2,49 naar 4,22 euro.

    • Eva Smal