Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Energiecentrales verstookten record aan kolen

Energiecentrales stookten de eerste vijf maanden een record aan kolen op. Dit komt vooral door het aantrekken van de economie en de opening van nieuwe energiecentrales. Het was ook koud.

De bouw van de energiecentrale in de Eemshavenen in 2011.
De bouw van de energiecentrale in de Eemshavenen in 2011. Foto ANP / Lex van Lieshout

Energiecentrales in Nederland stookten de eerste vijf maanden van dit jaar een record aan kolen op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral door het aantrekken van de economie en de opening van nieuwe energiecentrales.

Recordhoogtes

In april bereikten de energiecentrales het absolute hoogtepunt. In die maand gebruikten zij 1.264 miljoen kilo steenkolen. Sinds november 2014 liggen de cijfers boven de 1 miljard kilo verstookte steenkolen per maand. Dat is alleen in de maanden juli en augustus van het jaar 1991 voorgekomen, in de verslagperiode van het CBS, die januari 1991 begint.

Het totale kolenverbruik bereikten dit jaar ook recordhoogtes. Dat bestaat momenteel vooral uit het verbruik van energiecentrales, cokesfabrieken en bedrijven in de ijzer- en staal industrie. Sinds oktober 2014 gebruiken zij opmerkelijk meer steenkolen dan sinds 1991.

Hoe komt dat?

De stijging van het kolenverbruik heeft ten eerste te maken met de opening van nieuwe kolencentrales in de Eemshaven (Groningen) en de Maasvlakte.

Daarnaast stijgt het verbruik door het aantrekken van de economie. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 3,6 procent hoger dan in juni 2014, zo maakte CBS onlangs bekend.

De energiebedrijven gebruikten ook meer kolen dan gas, wat bij verbranding meer CO2 oplevert.

Kooldioxide

De uitstoot van CO2 (kooldioxide) was dan ook in het tweede kwartaal van dit jaar 4,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldde CBS eerder.

Door het frisse weer in april is meer gas verbruikt voor de verwarming van woningen en gebouwen.

De sluiting van kolencentrales is een snelle manier om de uitstoot van CO2 te verminderen. In het Energieakkoord dat het kabinet met milieuorganisaties in 2013 sloot, staat dat vijf kolencentrales in 2016 en 2017 zullen sluiten.

Lees ook: in NRC Handelsblad Een kwart minder CO2? Dat is zo gefikst.