Een probleem met vluchtelingen? ‘Denk eens aan 26 jaar geleden, Duitsers!’

De Duitse krant Bild richt zich kritisch op de relschoppers bij het asielzoekerscentrum in Heidenau. Nog niet zo lang gelden waren het de Oost-Duitsers zelf die massaal op de vlucht sloegen. Foto’s van toen en nu vertonen opmerkelijk veel gelijkenissen.

De openstelling van de grens Oost-en West-Duitsland.
De openstelling van de grens Oost-en West-Duitsland. Foto ANP / Paul Stolk

“Ze zijn wanhopig, uitgeput, en brengen zich met slechts enkele bezittingen in veiligheid. Prikkeldraad of hekwerk houdt ze niet tegen. De dreiging thuis is te groot, evenals het verlangen naar vrijheid.”

Volgens het Duitse dagblad Bild, bekend om zijn emotionele invalshoek en schreeuwerige koppen, zijn deze woorden niet alleen van toepassing op vluchtelingen die dit jaar met honderdduizenden naar Duitsland komen, maar ook op de vluchtelingen die 26 jaar geleden juist het land uit vluchtten. Tenminste, uit Oost-Duitsland, de Deutsche Demokratische Republik (DDR), in 1989.

De krant publiceerde gisteren een serie foto’s van vluchtelingen toen en nu. De overeenkomsten zijn indrukwekkend.

Twitter avatar BILD_Politik BILD Politik Flüchtlinge damals und heute: Schau auf diese Bilder, #Heidenau! http://t.co/zroDhjCvkS http://t.co/dh092mBxw4

Bekijk meer foto’s op de site van Bild.

Tegen rellen in Heidenau

Bild richt zich met de bijgaande kop “Schau auf diese Bilder, Heidenau!” (Kijk naar deze foto’s, Heidenau!) direct tegen de relschoppers die dit weekend gewelddadig werden bij vluchtelingenopvang in Heidenau. Merkel bracht het asielzoekerscentrum deze week een bezoek, naar aanleiding van de rellen.

Met het lesje geschiedenis lijkt Bild een stevig politiek standpunt in te nemen, maar de referentie naar de Duitse vluchtelingengeschiedenis is volgens onze correspondent in Duitsland Frank Vermeulen niet bijzonder:

“In het vluchtelingendebat herinneren Duitsers elkaar daar vaak aan.”

Bild houdt zich volgens Vermeulen wel ver van de Pegida-beweging of de neonazi’s.

“Dat zij deze foto’s publiceren is niet verrassend. Bij de verslaggeving over de opvang van vluchtelingen scharen ze zich niet bepaald achter de rechts-populisten. Dat zie je aan de krantenkoppen.”

Is de vergelijking terecht?

Vluchtte inderdaad een vergelijkbaar aantal mensen uit Oost-Duitsland als nu Duitsland binnenkomt? Een groot deel van het jaar 1989 was de Berlijnse Muur nog altijd intact, pas op 9 november viel die. Rond die zomer vluchtten wel tienduizenden DDR-bewoners via Praag en Hongarije naar Oostenrijk nadat het daar vanaf mei makkelijker werd om de grens over te steken.

Alleen al in september 1989 vluchtten 40.000 mensen uit de DDR, in heel het jaar 350.000, volgens het Duitsland Instituut.

Dit jaar verwacht Duitsland 800.000 asielaanvragen. In juli probeerden 79.000 mensen het land binnen te komen.

Maar de reden van de vlucht is nu wel anders, volgens Vermeulen:

“Syriërs vluchten voor een oorlog. Oost-Duitsers vluchtten om een politiek systeem en om economische redenen. In die zin zijn de vluchtelingen uit de Balkan nog het beste te vergelijken met die in 1989 uit de DDR.”

De spanning rondom de vluchtelingenproblematiek is de laatste maand in Duitsland tot een hoogtepunt gekomen. Het hele jaar vinden er al ongeregeldheden plaats bij opvangplekken van vluchtelingen.

Syriër geeft geld in 1989

De Duitse nieuwssite Spiegel Online herinnert de Duitse burger ook nog eens fijntjes aan het vluchtelingenverleden. Het plaatste vandaag een foto van een brief op zijn Twitter-account, afkomstig van de Duitse ambassade in Syrië uit september 1989.

Daarin staat dat een anonieme Syriër 2.000 Syrische pond schenkt ten behoeve van de opvang van DDR-vluchtelingen. Het bedrag zou meer dan een maandsalaris behelzen. Dus mag de Duitser zich vandaag de dag daarom ook wat gastvrijer opstellen tegenover de Syriërs?

Twitter avatar SPIEGELONLINE SPIEGEL ONLINE Liebesgrüße aus Damaskus via @unoflucht http://t.co/HWrtcQUv8y