Klassiek & opera: Een hete, lange operaherfst

Dialogues des Carmélites.
Dialogues des Carmélites. Foto Hans van den Bogaard

Is het nieuw? Nee. Wereldberoemd? Mwa. Opwekkend? Integendeel. En toch: als ik de de seizoensbrochures doorblader is het de herneming van Poulencs Dialogues de Carmélites die onmiddellijk de adrenalinehuishouding aanjaagt. Die productie, te zien in 1997 en daarna nog vaak hernomen, was toen al onvergetelijk en is nu actueler dan toen. De scherp getekende muziek van Poulenc, het klinische zoefgeluid van de guillotine, het steeds brozere en minderkoppige nonnenkoor dat volhardt in hun Salve regina... het is opera op zijn allerergst; een ontwrichtende reminder van hoe de wereld óók kan zijn, met muziek om ervoor te zorgen dat dat je – genant maar waar – snijdender treft dan een krantenfoto.

Waarom herneemt De Nationale Opera deze herfst zo’n stokoude productie? Omdat het huis 50 jaar bestaat en er een seizoen aankomt vol highlights. De opening, volgende week met Strauss’ Rosenkavalier, is er ook een. Orkestraal gegarandeerd top, want operachef Marc Albrecht excelleert in Strauss. En qua regie intrigerend vanwege coming man Jan Philipp Gloger, want hoe verbeeldt hij een van de leukste operapersonages ever, Baron Ochs, en diens ‘joviale galanterie’ (a.k.a. tienermeisjesbepotelarij)?

Het wordt, kortom, een hete muziekherfst. De Reisopera bestaat ook 60 jaar, en viert dat o.a. met Madama Butterfly. Het Muziekgebouw aan ’t IJ: tien jaar, opgeluisterd met alle goede Nederlandse ensembles. En voor wie dan nog niet verzadigd is: de Tristan und Isolde van Jaap van Zweden in het Concertgebouw is onmisbaar, net als Das Rheingold met angry young man Currentis op de Ruhrtriënnale. En het Gergiev Festival biedt dit jaar meer Gergiev dan je ooit elders te horen krijgt, terwijl de Opening Night van het Concertgebouworkest een voorproefje biedt op het chefschap van Daniele Gatti.

En buiten de Randstad? Festivals Musica Sacra, Vocallis en kamermuziek Schiermonnikoog lokken met goede, écht leuke programmering naar uithoeken van Nederland, waar muziek óók roert en verbindt.