Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Nederlands kolenverbruik blijft groeien

Alle goede bedoelingen ten spijt, groeit het gebruik van kolen door Nederlandse energiecentrales nog steeds. Dat kopt de Volkskrant. Het kolenverbruik lag de afgelopen vijf maanden bijna een derde hoger dan in de voorgaande drie jaar.

De krant baseert zich op cijfers van het CBS. Daarin is te lezen dat het kolenverbruik in april een historisch hoogtepunt bereikte met 1.264 miljoen kilo. Oorzaken zijn onder meer dat kolen het aardgas in de stroomcentrales vervingen. Daarbij groeide de economie weer en was het in april koud. Volgens het CBS steeg de Nederlandse CO2-uitstoot met 2,7 procent.

De branchevereniging van energiebedrijven is er ook niet blij mee, zegt woordvoerder Sjoerd Marbus. Hij is groot voorstander van een hogere CO2-prijs, zodat er meer geïnvesteerd wordt in duurzame energieopwekking.

“De energiebranche steunt elke maatregel die leidt tot een beter werkende Europese emissiehandel.”

Flinke sanering bij Carlsberg

Cees ’t Hart grijpt hard in bij Carlsberg, schrijft het Financieele Dagblad. Het bierbedrijf moet de kosten beter onder controle krijgen. Er werd in mei al een sanering aangekondigd, en nu gaan er nog meer banen verloren.

Bij die sanering gaat het om 180 banen op het hoofdkantoor en de regionale kantoren. Nu zouden nog eens ‘honderden’ mensen hun baan verliezen. Het FD baseert zich op berichten van persbureau Bloomberg.

’t Hart was eerder topman bij FrieslandCampina. Nu zwaait hij de scepter bij Carlsberg. De bierbrouwer heeft vooral last van de situatie in Rusland en Oekraïne.

The Society Shop stunt met beursval

Het is een publiciteitsstunt, maar wel eentje waar veel mensen heel blij mee zullen zijn. Als de AEX-index daalt, daalt ook de prijs van een maatpak bij The Society Shop, bericht De Telegraaf. Commercieel directeur Martin Groen:

“Onze vestigingen hebben veel zakelijke klanten die in het profiel van de belegger passen. Toen het dinsdag zo hectisch was op alle aandelenbeurzen hebben we besloten tot deze ludieke actie.”

Het puntenaantal van de AEX is gekoppeld aan de prijs van een maatpak. Bij 437 punten kost een pak dus 437 euro. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf dit doet; in 2012 was er eenzelfde actie.