De Wrap: een zure aflevering met insectenolie en gember

Hapjes met meelwormen.
Hapjes met meelwormen. Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Ken jij de lekkerste gembercocktails? Weet je hoe sprinkhanenolie smaakt? En wist je dat bacteriën weer helemaal in zijn? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Olie van ongedierte

Dat insecten als onderdeel van je maaltijd een oplossing zou kunnen zijn voor de voedseltekorten in de wereld, dat wisten we al. De opmars van het ongediertevoedsel is zelfs zo dat meelworm en zijderups tegenwoordig in de supermarkt liggen. Onderzoeker Daylon Tzompa Sosa van de Universiteit van Wageningen zegt nu dat er ook olie gewonnen kan worden via insecten. Een vondst die grote betekenis zou kunnen hebben, want de productie van palm-, soja- en zonnebloemolie nemen veel grond in beslag.

Met insectenolie zou ook zou gekookt kunnen worden. Zo heeft sprinkhanenolie volgens de wetenschapper een “fruitig, plezierig aroma”. Insecten zijn bovendien gezond en “niet vies”, aldus steeds meer kookboekenauteurs en recensenten. Zo zijn er Thaise sprinkhanen, gemarineerd en gebakken in de wokolie. Of Indische gehaktballetjes met meel- en buffalowormen. Wil je liever met iets kleins beginnen? Dan is deze Mexicaanse salsa van ‘jumiles’, schildwantsen, misschien meer iets voor jou.

De allemansvriend

Opwarmend in de winter, verfrissend in de zomer. Heerlijk in een zoet nagerecht en ook super als onderdeel van Aziatische vlees-, vis- of groentegerechten. Het zou zelfs helpen tegen misselijkheid in de auto. Gember is wat dat betreft een allemansvriend, en dat terwijl het toch echt een eigenzinnige smaak heeft. Drink er een Gewurztraminer bij en je bent al snel een tevreden mens.

Om te kunnen genieten van gember heb je trouwens helemaal geen wijn nodig. Het wordt al veel gebruikt in drankjes. Gemberthee bijvoorbeeld, of als toevoeging bij muntthee. Ginger ale en ginger beer kan je in vele soorten en maten mixen. Vijf fijne gembercocktails:

Zure druiven voor karteldeelnemers

Is dat even zuur. Twee Nederlandse azijnproducenten hebben ruim 6 miljoen euro boete gekregen van de mededingingsautoriteit ACM wegens kartelafspraken voor azijnproducenten. Het uit Duitsland afkomstige Kühne (4,6 miljoen) en het Nederlandse bedrijf Burg (1,8 miljoen). Ze gebruiken azijn in hun sauzen, salades en bijvoorbeeld voor het conserveren van augurken.

Met azijn kun je veel kanten op. Het geeft verfrissing aan zoete toetjes, je kan er zoetzuur of piccalilly van maken en het werd zelfs laatst gegeten in de ruimte. Als drankje wordt het steeds populairder in de vorm van Switchel, een mix van water, azijn en toevoegingen als munt, honing, gember of stroop. Ook voor kooktechnieken is het een fijn ingrediënt. Zo kan er je vis mee marineren, eieren mee pocheren en kan gebruikt worden om groentes mee in te maken. Plus je weet: wat in het vat zit, verzuurt niet.

Natuurlijk zuur

En als de inhoud van het vat dan toch verzuurt, kan je er net zo goed wat lekkers van maken. Een van de oudste conserveringstechnieken is fermentatie. Het koude garingsproces waarbij melkzuurbacteriën suikers omzetten in melkzuur, of het vergisten van suikers in koolzuren en alcohol is al duizenden jaren oud, maar de laatste decennia steeds meer naar de achtergrond verdwenen dankzij de opkomst van de koelkast.

Daar komt echter verandering in. Gefermenteerde producten als kombucha (gefermenteerde thee), kimchi (gefermenteerde kool), miso (gefermenteerde sojabonen) en kefir (gefermenteerde melkdrank) zijn in opkomst en vleien zich naast veel gebruikte gefermenteerde producten als zuurkool, knäckebröd, gravad lax en bier. De probiotics, goede bacterien die bij fermentatie ontstaan, worden steeds populairder. In restaurants staan gefermenteerde groenten steeds vaker op het menu en ook wijnen en champagnes - biologisch geproduceerd - worden op deze manier gemaakt. En wat dacht je van onze nationale lekkernij haring?