Dagkalender van de Wereldliteratuur: verdreven naar de corrupte stad

Cesare Pavese (Foto WIkiCommons)

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor de 65 jaar geleden overleden Cesare Pavese, een van de grote namen uit de Italiaanse literatuur.
‘Dit is allemaal weerzinwekkend,’ noteerde Cesare Pavese (1908-1950) een week voordat hij zelfmoord pleegde in zijn dagboek. Het leven van de Piemontees was inderdaad geen dansfeest, bedorven als het werd door de vroege dood van zijn vader, een verbanning (door de fascisten) naar Calabrië, astma en moeizame relaties met vrouwen. Niet verwonderlijk dus dat de eenzelvige hoofdpersonen van romans als Het huis op de heuvel (1949, over een leraar die gemangeld wordt tussen partizanen en fascisten) en De maan en het vuur (1950, over een emigrant die na twintig jaar terugkeert in zijn geboortedorp) terugverlangen naar hun gelukkige kindertijd.

Een kindertijd die zich heeft afgespeeld in de lieflijke heuvels van de Langhe, die door Pavese gecontrasteerd worden met de hitte en de corrumperende hitsigheid van de grote stad Turijn. Pavese werd beroemd door zijn lyrische beschrijvingen van de Italiaanse natuur, maar het is zijn nietsontziende weergave van ontheemding, frustratie en verveling die hem telkens weer actueel maakt.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz