Boot met migranten gezonken bij Libië, mogelijk honderden doden

Foto, verspreid door Polish Ocean Lines SA, van migranten die na het zinken van hun boot proberen de kust te bereiken. Het Poolse schip MV Zeran kreeg in mei het verzoek tientallen mensen te helpen redden.
Foto, verspreid door Polish Ocean Lines SA, van migranten die na het zinken van hun boot proberen de kust te bereiken. Het Poolse schip MV Zeran kreeg in mei het verzoek tientallen mensen te helpen redden. Foto EPA

Een boot met migranten is voor de kust met Libië gezonken. Mogelijk waren er honderden mensen aan boord. Voor hun leven wordt gevreesd.

Een medewerker van de veiligheidsdiensten in de Libische kustplaats Zuwara liet tegenover persbureau Reuters weten dat een deel van de opvarenden benedendeks vastzaten. Volgens de bron, die anoniem wil blijven, zouden honderd mensen de ramp hebben overleefd.

Geen bevestiging uit Italië

De bootmigranten zouden afkomstig zijn uit Afrika, Pakistan, Syria, Marokko en Bangladesh. Details zijn nog onbekend, onder meer omdat de reddingsoperatie nog gaande is. Zuwara is een bekende opstapplaats voor vluchtelingen en immigranten die onderweg zijn naar Italië.

Het nieuws is door verschillende bronnen in Zuwara bevestigd, al kunnen die niets zeggen over het aantal slachtoffers. De Italiaanse kustwacht, die de reddingsoperaties van de Europese Unie bij de Libische kust coördineert, kon niet bevestigen of er een boot was gezonken.

Gevaarlijke overtochten

Dit jaar zijn al meer dan 2.300 mensen omgekomen tijdens hun overtocht over zee naar Europa. Vluchtelingen nemen vaak grote risico’s om Europa, en binnen Europa hun gekozen bestemming, te bereiken. Vandaag nog zijn in Oostenrijk in het laadruim van een vrachtwagen de lichamen van tientallen vluchtelingen gevonden. Ze zijn naar alle waarschijnlijk gestikt.

Maandag deed Merkel met de Franse president François Hollande al een indringende oproep aan andere EU-landen het voorstel te volgen van de Europese Commissie om het Europees asielstelsel radicaal te veranderen. PvdA-leider Diederik Samsom zei vandaag in een interview met NRC dat hij af wil van de Europese Dublin-afspraak, die bepaalt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen. ‘Dublin’ leidt volgens hem tot overbelasting van landen als Griekenland en Italië, die worden overspoeld door migranten.

Veilige herkomst

Binnen de EU wordt naarstig gezocht naar (draagvlak voor) oplossingen voor de grootste vluchtelingen- en migrantenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt gekeken naar een EU-lijst van veilige herkomstlanden. Die zou kunnen voorkomen dat asielsystemen vastlopen door de grote aantallen verzoeken. Mensen uit die landen zouden dan in een versnelde procedure te horen kunnen krijgen dat zij niet voor asiel in aanmerking komen.

Eurocommissaris Frans Timmermans neemt dit op in zijn pleidooi voor “een Europees antwoord op een Europese uitdaging”. EU-landen hebben nu nog verschillende ideeën over welke landen veilig zijn.

Lees ook: het interview met Samsom ‘Snel één asielprocedure nodig in Europa’. En verder: ‘Denk eens aan 26 jaar geleden, Duitsers!’, over de confronterende voorpagina van Bild vandaag.