Beurzen wereldwijd sluiten in de plus

Een Chinese effectenhandelaar loopt langs de weergave van de Shanghai Composite Index in Beijing. Wereldwijd sloten beurzen vandaag met zwarte cijfers.
Een Chinese effectenhandelaar loopt langs de weergave van de Shanghai Composite Index in Beijing. Wereldwijd sloten beurzen vandaag met zwarte cijfers. Foto AP/Ng Han Guan

Wereldwijd hebben de beurzen zich hersteld van de forse verliezen van afgelopen week. In Europa werd verheugd gereageerd op de eerste winstbeurt op de Chinese beurzen na zes opeenvolgende dagen verlies, terwijl in de Verenigde Staten positieve geluiden klonken na een opwaartse bijstelling van de Amerikaanse economische groei.

De AEX in Nederland sloot 3,4 procent hoger op een totaal van 443,36 punten, een punt boven de slotstand van afgelopen vrijdag toen de Chinese problemen op de effectenbeurzen voor onrust zorgden. Ook de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs eindigden met winsten tussen de 3,2 en 3,7 procent.

Ook in VS en China zwarte cijfers

Ook in Amerika sloten de beurzen met forse winst na de bekendmaking dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 3,7 procent is gegroeid in plaats van de voorspelde marge van 2,3 procent. De Dow Jones eindigde 2,3 procent hoger op 16.654,77 punten. De president van de Federal Reserve zei woensdag dat de kans op een renteverhoging, een graadmeter van economische voorspoed, is geslonken vanwege de onrusten op de financiële markten de afgelopen week. De grotere economische groei zou een renteverhoging juist weer dichterbij brengen.

In China sloten de beurzen met zwarte cijfers na een wisselvallige dag. Persbureau Bloomberg meldde op basis van ingewijden dat de Chinese overheid zou hebben ingegrepen en aandelen van grote Chinese bedrijven zou hebben opgekocht om nieuwe verliezen te voorkomen.