ASR trappelt, SNS Bank wacht geduldig op minister

Goede halfjaarcijfers verzekeraar ASR en SNS Bank

Als het zo doorgaat blijft er steeds minder over voor NLFI, de organisatie die namens het ministerie van Financiën aandeelhouder is bij de bedrijven die tijdens de kredietcrisis werden genationaliseerd. ABN Amro gaat naar verwachting eind van het jaar naar de beurs. Verzekeraar Vivat (bekend als Reaal) is onlangs verkocht aan het Chinese Anbang. En als het aan verzekeraar ASR ligt, blijft die niet achter.

„Goede resultaten stevig fundament voor zelfstandige toekomst”, luidde de kop van het persbericht waarmee het bedrijf vanochtend de halfjaarcijfers presenteerde.

Het bedrijf achter onder meer De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen en Ditzo is de voormalig verzekeringstak van Fortis. Het werd genationaliseerd maar kreeg nooit staatssteun, waardoor het gewoon overnames kon doen. Recentelijk kocht het de pensioen- en uitvaartverzekeraars Eendragt en Axent.

Topman Jos Baeten gaf begin dit jaar al aan dat het tijd is om op eigen benen te staan en benadrukte vandaag nog eens dat ASR „klaar is om onze eigen toekomst vorm te geven”.

Daar zijn volgens hem de cijfers ook naar. De verzekeraar boekte in de eerste helft van 2015 een nettowinst van 397 miljoen euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg licht, naar 2,5 miljard euro.

Opvallend zijn de goede solvabiliteitscijfers die de financiële weerbaarheid aangeven. Voor verzekeraars gelden vanaf 1 januari 2016 nieuwe regels waarbij marktrisico’s veel zwaarder meetellen voor de solvabiliteit. Delta Lloyd en Aegon presenteerden deze maand slechte solvabiliteitscijfers en gingen hard onderuit op de beurs. Bij ASR stegen de ratio’s juist.

SNS Bank

Naar verwachting wordt nog dit jaar duidelijk wat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) met ASR van plan is. Bij de eveneens genationaliseerde SNS Bank is dat een ander verhaal. Van haar is alleen duidelijk dat zij nog lang niet op eigen benen zal komen te staan. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers vanochtend (de eerste keer los van verzekeraar Reaal) benadrukte topman Maurice Oostendorp van SNS dat het ministerie van Financiën daarover gaat en er pas in de zomer van 2016 nadere mededelingen zullen volgen.

Oostendorp liet geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken welk profiel de bank in 2016 moet hebben: simpel en no-nonsense. „SNS is een eenvoudige bank, met eenvoudige producten die het op een eerlijke manier verkoopt”, aldus Oostendorp. De nieuwe SNS is „een bank waarbij de samenleving zegt: dat voelt goed, daar voelen wij ons tot aangetrokken”.

Met dat motto op de achtergrond wist SNS in de eerste helft van het jaar een nettowinst te boeken van 197 miljoen euro. Dat was een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het marktaandeel op de spaarmarkt bleef hetzelfde als het laatste half jaar van 2014. Het aandeel op de hypotheekmarkt vertoont echter al twee jaar een licht dalende lijn en staat nu op 7,1 procent.

Oostendorp zegt dat er „heel stevige” concurrentie is op de hypotheekmarkt door de toetreding van pensioenfondsen en verzekeraars. Dat zet de marges onder druk.

Oostendorp verwacht dat SNS de tweede helft van het jaar minder goede resultaten boekt, mede vanwege een verlies op effectendivisie SNS Securities die wordt verkocht.