Arrestaties moeten woede na ramp in China beteugelen

De woede over de enorme explosie in Tianjin is nog niet voorbij. Justitie pakt nu alsnog corrupte managers en ambtenaren hard aan.

Met de arrestatie in de Chinese metropool Tianjin van twaalf havenambtenaren en elf managers van het opslagbedrijf waar twee weken geleden 3.000 ton chemicaliën ontplofte, proberen de Chinese autoriteiten de aanhoudende woede over het incident in te dammen. Een dertiende ambtenaar van de haveninspectie pleegde gisteren zelfmoord.

Onder de arrestanten bevinden zich de hoofden van de havendienst, de inspectiedienst, de veiligheidsdienst, de transportdienst en hun plaatsvervangers en nagenoeg het volledige management van Ruihai Logistics. Ze worden beschuldigd van het overtreden van veiligheidswetten en nalatigheid bij het controleren van vergunningen. Volgens de Chinese openbaar aanklager staat vast dat zij het bedrijf vergunningen hebben gegeven terwijl zij wisten dat de veiligheidsregels werden overtreden. „Zij zijn allen in hoge mate verantwoordelijk voor het illegaal opslaan van gevaarlijke stoffen”, aldus een officiële verklaring.

Niet alleen bevonden zich op het terrein aanzienlijk grotere hoeveelheden natriumcyanide dan was toegestaan, ook bevonden de opslagruimtes zich te dicht – 560 meter in plaats van een kilometer – bij appartementengebouwen en villawijken in Tianjin-Binhai, een nieuwbouwwijk met ruim 70.000 inwoners.

Hoewel de oorzaak en de toedracht van de industriële ramp nog niet duidelijk is, staat volgens de Chinese media al vast dat corruptie geleid heeft tot het drama met inmiddels 139 doden en 34 vermisten. De eigenaren van het bedrijf, onder wie de zoon van een hoge politiefunctionaris en de zoon van een partijfunctionaris, beschikten over dermate goede connecties dat de controlerende instanties de andere kant opkeken. Of de ambtenaren steekpenningen hebben aangenomen of beloond zijn met gunsten, is nog niet duidelijk.

„Waarom ben ik niet verrast? Er is als er iets heel ergs gebeurd altijd sprake van een samenzwering van ambtenaren en zakenlieden”, reageerde Yan Hongmei, een buurtbewoonster die ook vandaag weer demonstreerde voor compensatie van de schade aan haar appartement en vertrek van alle chemische opslagplaats uit woonwijken in Tianjin-Bindai.

Kritische blogs gecensureerd

Op het twittersysteem Weibo werd president Xi Jinping opgeroepen zijn campagne tegen corruptie voort te zetten. Tweets met kritiek op de campagne van de president naar aanleiding van de ramp in Tianjin werden overigens gecensureerd.

Ook kritische blogs over het ontbreken van actieve milieugroepen- en non-gouvernementele organisaties in de derde stad van China zijn van diverse sites verwijderd. Omwonenden wisten niets van de opslag van gevaarlijke stoffen in de buurt, laat staan dat zij over de mogelijkheden beschikten omdat ook te weten te komen.

Chinese media hebben opdracht gekregen de berichtgeving over ‘8/12’ te beperken tot de kale feiten, zich te onthouden van commentaar en reportages. Dat geldt ook voor de aanhoudende beurscrisis. Voorrang moet nu gegeven worden aan de berichtgeving over de ‘70ste verjaardag van de Chinese verzetsoorlog tegen de Japanse agressie en de Mondiale Antifascistische Oorlog’, die op 3 september gevierd wordt met de grootste militaire parade ooit in Beijing.