Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-premier Pakistan

Een Pakistaanse rechtbank heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig premier Yousuf Raza Gilani, die wordt verdacht van corruptie. Gilani’s partij PPP noemt het een politiek gemotiveerd proces.

Yousuf Raza Gilani op archiefbeeld uit 2011. Hij werd in maart 2008 premier, maar werd door het Hooggerechtshof in april 2012 afgezet.
Yousuf Raza Gilani op archiefbeeld uit 2011. Hij werd in maart 2008 premier, maar werd door het Hooggerechtshof in april 2012 afgezet. Foto: AFP Photo / Farooq Naeem

Een Pakistaanse rechtbank heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig premier Yousuf Raza Gilani van oppositiepartij PPP. Dat meldt persbureau Reuters.

Ook een andere partijbons wordt sinds vandaag gezocht. De twee hadden op 10 september voor de rechter moeten verschijnen op verdenking van corruptie, maar kwamen niet opdagen. Volgens de beschuldiging zouden ze voor honderden miljoenen dollars aan overheidsgeld hebben doorgesluisd naar niet-bestaande bedrijven.

Partij: proces is politiek gemotiveerd

Gilani werd in maart 2008 premier, maar werd door het Hooggerechtshof in april 2012 afgezet. Volgens een PPP-woordvoerder is het proces politiek gemotiveerd. Gilani is momenteel nog partijvoorzitter van de PPP.

Eerder vandaag werd een voormalige PPP-minister veroordeeld tot 90 dagen cel. Hij zou betrokken zijn geweest bij het financieren van terrorisme en het verduisteren van van geld om die reden.

Corruptiecampagne onder aanvoering van het leger

Het arrestatiebevel tegen Gilani is het eerste dat gericht is op oppositiepartij PPP. De Pakistaanse regering voert strakke anti-corruptiecampagne onder aanvoering van de legertop. Volgens het leger is de campagne hard nodig om een einde te maken aan de slepende corruptie in de Pakistaanse bestuurlijke top.

Vooralsnog zijn de acties vooral gericht op oppositiepartijen; de regeringspartij van premier Nawaz Sharif is tot op heden buiten schot gebleven.