Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Almelose rechtbank gaat dicht

De Almelose rechtbank gaat sluiten. Het grootste deel van de rechtspraak verhuist naar Zwolle, rechtbankpersoneel en rechters verhuizen mee.

Rechters betreden de Almelose rechtszaal
Rechters betreden de Almelose rechtszaal Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

De rechtbank in Almelo wordt ontmanteld. Dat meldt persbureau ANP op basis van een uitspraak van advocaat Rob Oude Breuil van de Orde van Advocaten in Overijssel.

Het grootste deel van de rechtspraak verhuist naar de rechtbank in Zwolle; ook het rechtbankpersoneel en de rechters verhuizen mee. In Almelo zullen in de toekomst alleen nog enkele kleine juridische geschillen worden afgehandeld, maar dat kan volgens de Raad ook in een gehuurd zaaltje.

Deel van landelijke bezuinigingsronde

De ontmanteling maakt onderdeel uit van een grote bezuinigingsronde van de Raad voor de Rechtspraak. Het plan worden pas maandag geopenbaard, maar volgens advocaat Oude Breuil is intern al bekend wat de plannen zijn. De Overijsselse Orde van Advocaten komt morgen in spoedvergadering bijeen in protest tegen de sluiting.

Saillant detail is dat het gerechtsgebouw in Almelo twee jaar geleden nog werd verbouwd voor een bedrag van zes miljoen euro. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde eerder deze week nog Kamervragen over de toekomst van de Almelose rechtbank.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Kamervragen CDA over het plan om de rechtbank Almelo volledig uit te kleden:
https://t.co/ssHfib6hjB