Ajax ternauwernood, AZ verdiend naar groepsfase Europa League

De spelers van AZ vieren de bevrijdende 1-0 tegen FC Astra in de play-offs van de Europa League.
De spelers van AZ vieren de bevrijdende 1-0 tegen FC Astra in de play-offs van de Europa League. Foto ANP/Koen van Weel

Ajax en AZ hebben zich geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Na de winst (1-0) van vorige week was een doelpuntloos gelijkspel (0-0) in Tsjechië tegen Jablonec voor Ajax genoeg. AZ maakte met een verdiende 2-0 overwinning in Alkmaar het eerdere verlies tegen het Roemeense FC Astra (2-3) goed.

Ajax maakte het zichzelf moeilijk in Tsjechië door een strafschop weg te geven en een rode kaart te krijgen. Bovendien kreeg Ajax, zelfs met tien man, genoeg kansen om zelf een doelpunt te maken. Omdat dat telkens niet lukte, mocht de ploeg van trainer Frank de Boer in de slotfase keeper Jasper Cillessen bedanken dat hij zijn net leeg hield. Eerder in de tweede helft kregen de Tsjechen een strafschop na hands van Riedewald. Die schoot middenvelder Jan Gregus tegen de paal, waardoor Ajax leek te ontsnappen.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Jasper Cillessen ‘keek’ in de 58e minuut deze penalty van @FKJablonec op de paal… #UEL #jabaja http://t.co/lKV0s2LbDz

Een minuut later was het echter weer crisis toen Bazoer mocht vertrekken na zijn tweede gele kaart. Verdediger Mitchell Dijks en aanvaller Viktor Fischer misten vervolgens grote kansen, maar ook Jablonec wist niet te scoren waardoor Ajax zich toch plaatst voor de groepsfase van de Europa League.

Ook AZ door

Later op de avond kwam AZ in actie. De ploeg van trainer John van der Brom wist dat het moest winnen vanavond na het verlies van vorige week, en viel dan ook vanaf het begin van de wedstrijd aan. Het doelpunt viel ondanks de vele doelpogingen echter maar niet, tot Jop van der Linden in de 80e minuut een vrije trap vanaf de zijkant van het strafschopgebied rechtstreeks op het doel schoot. De keeper van Astra ging behoorlijk in de fout en stompte de bal in eigen goal. Vijf minuten later werd de marge nog groter na een fraaie soloactie van Robert Mühren.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ 80. GOAL! @JopvanderLinden schiet uit een vrije trap de bevrijdende 1-0 binnen! #AZ #azast

Morgen wordt de loting verricht voor de groepsfase van de Europa League, waarin ook FC Groningen instroomt als bekerwinnaar. Eerder vanavond lootte PSV in de Champions League zwaar, met tegenstanders Manchester United, CSKA Moskou en VfL Wolfsburg.